Actus Reus - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Actus reus е латински термин што се користи за опишување на кривично дело. Секое кривично дело мора да се разгледува во два дела - физичкиот чин на кривичното дело ( actus reus ) и менталната намера да се изврши кривичното дело ( mens rea ). За да се утврди actus reus , адвокатот мора да докаже дека обвинетата страна била одговорна за дело забрането со кривичниот закон.

Actus reus вообичаено се дефинира како кривично дело тоа било резултат на доброволно телесно движење. Ова опишува физичка активност која му штети на друго лице или оштетува имот. Сè, од физички напад или убиство до уништување на јавен имот би се квалификувало како actus reus .

Исто така види: Никсон: Оној што избега - Информации за криминал

Пропуштањето, како чин на криминална небрежност, е друга форма на actus reus . Лежи на спротивната страна од спектарот од напад или убиство и вклучува непреземање на дејство што би спречило повреда на друго лице. Пропуст може да биде неуспехот да ги предупредите другите дека сте создале опасна ситуација, да не го нахраните доенчето кое е оставено на ваша грижа или да не завршите правилно некоја работна задача што резултираше со несреќа. Во сите овие случаи, неуспехот на сторителот да ја заврши потребната активност предизвика штета на другите.

Исклучок од actus reus е кога криминалните дејствија се неволни. Ова ги вклучува дејствијата што се јавуваат како резултат на спазам или грчеви, секое движењедодека некое лице спие или несвесно, или активности во кои учествува додека поединецот е под хипнотички транс. Во овие сценарија може да се направи кривично дело, но тоа не е намерно и одговорното лице нема ни да знае за тоа додека не се случи фактот.

Исто така види: Ефектот CSI - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.