Адолф Хитлер - Информации за криминал

John Williams 01-10-2023
John Williams

Адолф Хитлер , водачот на нацистичка Германија, е роден на 20 април 1889 година во Браунау ам Ин, Австрија. Неговите родители, Алоис Хитлер и Клара Полцл, имаа уште пет деца; Хитлер беше четвртиот од шесте. Тие се преселиле во Германија додека Хитлер бил сè уште млад, а кога Едмунд, еден од неговите помлади браќа починал, Хитлер полека станувал се поинтровертен. Неговиот татко не ја одобри оваа промена во ставот; Интересите на Хитлер лежеа во ликовната уметност и германскиот национализам наместо бизнисот, како што се надеваше неговиот татко. Кога, во 1903 година, таткото на Хитлер починал, Хитлер можел да ја преземе контролата врз неговата иднина и се пријавил на Академијата за ликовни уметности. За жал, тој не бил примен и се нашол во засолниште за бездомници во Виена.

Во 1914 година, иако сè уште бил австриски државјанин, Хитлер се пријавил да служи во германската армија. Тој ги доби Железниот крст прва класа и значката црна рана, но војната го промени. Неговите претходни националистички тенденции беа зајакнати, а кога Германија се предаде, тој беше налутен. Се вратил во Минхен и работел како разузнавач, каде ја надгледувал Германската работничка партија. Токму од следењето на оваа партија тој дојде да ги развие своите антисемитски верувања. Тој подоцна дојде да ја контролира оваа партија, менувајќи го името во таа Национал-социјалистичка германска работничка партија, позната и како нацистичка партија. Им создаде ознака – свастиката.

Исто така види: Убиството на Џон Ленон - информации за криминал

Во1923 година, Хитлер и паравоената операција (Sturmabteilung), предводена од Ернст Ром, упаднаа на јавен собир во една од најголемите пивници во Минхен за да ги информираат луѓето за нацистичката револуција. Сепак, овој обид за преземање на власта не успеа. Поради ова, Хитлер бил уапсен и суден за велепредавство. За време на неговиот едногодишен престој во затвор, тој му го диктирал првиот том од „Мојот кампф“ на Рудолф Хес.

Големата германска депресија дојде во погодно време за Хитлер. Хитлер се кандидираше за претседател против Пол фон Хинденберг во 1932 година. Тој дојде на второто место и беше назначен за канцелар. Тој ја искористи оваа позиција за да манипулира со својот начин да стане донекаде диктатор, поминувајќи работи што изгледаа неуставни и незаконски, давајќи му целосна контрола. Тој и неговите следбеници влеваа страв кај другите политички партии, предизвикувајќи нивно распуштање, оставајќи ја само нацистичката партија како единствена политичка партија во Германија. Целото противење беше казнето.

Почина Хинденберг, претседателот на Германија, а германскиот кабинет донесе одлука за комбинирање на позицијата канцелар и претседател, не оставајќи сомнеж за целосната и целосна доминација на Хитлер над Германија.

Хитлер ја искористи својата моќ за да ги промовира своите идеали. Најпознат од нив беше неговиот антиеврејски режим. Хитлер решил да ги истреби Евреите за да ги исчисти генетските базени на идните генерации. Холокаустот започна во 1939 година, а 6 милиониЕвреите биле убивани во концентрациони логори. Иако други групи беа прогонувани во тоа време, повеќе од половина и убедливо најпознати беа Евреите. Ова би бил почеток на Втората светска војна.

Сè уште гладен за поголема моќ, во раните 1940-ти, Хитлер почнал да прави обиди да заземе повеќе земја и да нападне повеќе земји; тој ја нападна Русија со нешто повеќе од 3 милиони војници. За негова несреќа, Хитлер сега го привлече вниманието и на Соединетите Американски Држави, Велика Британија и Советскиот Сојуз.

Полека, воената позиција на Германија се намалуваше, како и нејзината економија. Хитлер се разболел и почнал да ги губи сите остатоци од здравото расудување што некогаш го имал. Штом дојде 1945 година, беше јасно дека Германија нема да победи во оваа војна. Тој направил планови да се ожени со својата девојка Ева Браун и заедно извршиле самоубиство на 30 април 1945 година>

Исто така види: Ефектот CSI - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.