Анализа на ракопис - информации за криминал

John Williams 24-06-2023
John Williams

Анализата на ракописот спаѓа во делот за сомнителни документи на форензичката наука. Овие документи се испитуваат од стручни испитувачи на испитани документи или QDE. QDE бараат фалсификати и измени и прават споредби доколку има достапен оригинален примерок од ракопис.

Исто така види: Инспектор Морс - Информации за криминал

Ракописот е индивидуална карактеристика. Ова значи дека ракописот е единствен за секој човек. Секој човек има свој стил. Аналитичарите за ракопис велат дека луѓето би можеле да имаат неколку карактеристики на пишување кои се исти, но веројатноста да имаат нешто повеќе од тоа е невозможна. Сличноста во ракописот би се должела на стилските карактеристики што нè учеа кога учевме ракопис во училиште од книга. Така, ракописот е единствен како отпечаток од прст.

Исто така види: Процес на криминална постава - Информации за криминал

Анализата на ракопис бара мали разлики помеѓу пишувањето на примерок каде што е познат писателот и примерокот на пишување каде што писателот е непознат. Наместо да започне да бара сличности во ракописот, QDE започнува да бара разлики бидејќи разликите се тие што одредуваат дали документот е фалсификат. QDE разгледува три работи: форма на буква, форма на линија и форматирање.

Форма на букви – Ова вклучува криви, коси, пропорционална големина на букви (однос помеѓу големината на кратките и високите букви и помеѓу висината и ширината на синглписмо), наклонот на пишувањето и употребата и изгледот на поврзувачките линии (врски) меѓу буквите. Едно лице може различно да формира буква во зависност од тоа каде паѓа буквата во зборот - почеток, средина или крај. Така, аналитичарот ќе се обиде да најде примери за секоја буква во секое поставување.

Форма на линија – Ова вклучува колку се мазни и темни линиите, што покажува колкав притисок врши пишувачот додека пишување и брзината на пишување.

Форматирање – Ова го вклучува растојанието помеѓу буквите, растојанието помеѓу зборовите, поставувањето на зборовите на линија и маргините што писателот ги остава празни на страница. Го зема предвид и растојанието помеѓу линиите - со други зборови, дали потезите од зборовите на една линија се вкрстуваат со потезите во зборовите на линијата под и над неа?

Содржините, како што се граматиката, правописот, фразата и интерпункцијата, исто така треба да се разгледаат.

Проблемот што се јавува при анализата на ракописот е симулација, која е обид да се прикрие нечиј ракопис или обидот да се копира туѓ. Симулацијата е огромен проблем затоа што може многу да го отежне утврдувањето на сомнителен документ или може да го оневозможи. Сепак, може да се одреди симулација. Следниве фактори треба да се земат предвид:

• Треперливи линии

• Темни и дебели почеток и завршетоци за зборови

• Многу кревања на пенкала

Сите овиефакторите се присутни кога некој прави букви полека и внимателно наместо природно што се прави брзо и без второ размислување. Симулацијата е само еден фактор што може да доведе до неточна анализа на ракопис. Некои други фактори вклучуваат лекови, исцрпеност и болест. Други фактори се предизвикани од човечка грешка, како споредување на големи и мали букви или со тоа што немате добар пример (примерок од осомничениот).

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.