Безбедносни сили на Сталин - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

По крвавата болшевичка револуција во 1917 година, водачите на новиот Советски Сојуз го заштитија својот авторитет преку употреба на тајна полиција. Со подемот на Јосиф Сталин, тајната полиција која некогаш се користеше чисто за извршување, ја прошири својата контрола врз земјата. Во 1934 година, тој стана познат како Народен комесаријат за внатрешни работи, што на руски е скратено како NKVD.

НКВД беше возилото што возеше голем дел од чистките на Сталин. По смртта на Владимир Ленин и бруталната борба за чело на партијата, на Сталин му требаше начин и да го изгради СССР како индустриска комунистичка нација и да ја одржи својата моќ. Во склад со неговиот петгодишен план, тој воспостави работни кампови, глад (со зголемување на квотите за жито кога знаеше дека не можат да се пополнат) и чистки со цел да ја „исчисти“ нацијата и сопствената партија. Сталин беше историски параноичен и ја користеше НКВД како своја приватна сила за елиминирање на луѓето за кои мислеше дека се нелојални или закана.

Главната цел на НКВД беше националната безбедност и тие се погрижија нивното присуство да биде добро познато. Луѓето беа апсени и испраќани во работни кампови за најприземни работи. Поединци би известувале за своите пријатели и соседи бидејќи се плашеле дека НКВД ќе дојде по нив доколку не пријават сомнителна активност. Ова не е различно од однесувањето на Американците кои пријавиленивните соседи како осомничени комунисти за време на Студената војна. НКВД беше таа што ја изврши громогласната работа на поголемиот дел од Сталиновите чистки; Николај Јежов, шеф на НКВД од 1936 до 1938 година, беше толку безмилосен во овие масовни раселувања и егзекуции што многу граѓани го нарекуваа неговото владеење како Големиот терор. Тие, исто така, одржуваа голема разузнавачка мрежа, воведоа етничка и домашна репресија и извршија политички киднапирања и атентати. Бидејќи НКВД не беше директно поврзана со комунистичката партија, Сталин ги користеше како своја лична паравоена сила, елиминирајќи ги противниците како што сметаше дека е соодветно.

Исто така види: Поморска криминалистичка истражна служба (NCIS) - Информации за криминал

По смртта на Сталин и за време на доаѓањето на Никита Хрушчов на власт во 1953 г. чистките на НКВД беа стопирани. Дури и по распадот на СССР, неговото наследство одекнуваше од Гулагот, програмата што ги организираше работните кампови и од Главниот директорат за државна безбедност (ГУГБ), кој беше претходник на КГБ. Ужасите претрпени под Јосиф Сталин ја опустошија целата нација и сеќавањата на неговото владеење сè уште предизвикуваат страв во срцата на многу Руси кои го преживеале тоа.

Исто така види: Френк Синатра - Информации за криминал<

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.