Биолошки докази - Коса - Информации за криминал

John Williams 28-08-2023
John Williams

Често, косата се крева на местото на злосторството и се користи како придонес биолошки доказ во случај. Ова може да биде корисно за одредување на сторителот на кривичното дело и за обезбедување повеќе информации за тоа што всушност се случило.

Исто така види: Роберт Дурст - Информации за криминал

При собирање примерок од коса, подобро е да имате поголем примерок од коса отколку помала, бидејќи различните влакна на иста личност може да содржат многу варијации. Просечниот примерок на коса поднесен како доказ се движи од 24 до 50 парчиња.

Постојат различни начини да се собере примерок од коса што може да се користи како доказ. Истражувачот може да ги собере влакната што ги набљудува визуелно (со пинцета или со рака), а исто така може да користи проѕирна лента за да ја подигне невидливата коса од различни површини, како што е облеката. Други методи за собирање примероци од коса вклучуваат методи на чешлање и потстрижување.

Исто така види: Масакр на Денот на Свети Валентин - Информации за криминал

Доказите за косата може да дадат информации за расата на поединецот, а исто така може да покажат дали косата е хемиски третирана или дали е исечена или влечена надвор на одреден начин. Доказите за коса може да покажат и каде се наоѓала во телото, како и генетски информации како крвна група или ДНК. Тестирањето на косата може да биде корисно и за да се утврди дали поединецот бил отруен или бил под дејство на дрога. Бидејќи не се јавува активен метаболизам во косата, многу од состојките се зачувани во неа, со што се обезбедува апрозорец каде што може да се следи историјата на поединецот со употреба на дрога.

Во кривична истрага, наоѓањето биолошки докази како што се влакната се покажува како корисно за утврдување на опсегот на местото на злосторството, поврзување на осомничениот со оружје или местото на злосторството , поддршка на изјави на сведоци или дури и поврзување на различни области на местото на злосторството. 10>

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.