Blackfish - Информации за криминал

John Williams 01-08-2023
John Williams

Blackfish е документарен филм во режија на Габриела Каупертвејт кој беше објавен во 2013 година. По премиерата на филмскиот фестивал Санденс, Blackfish беше дистрибуиран за пошироко издание од CNN Films и Magnolia Pictures.

Исто така види: Казна за злосторства од омраза - Информации за криминал

Филмот се фокусира на контроверзната тема за чување на китовите убијци во заробеништво, користејќи ја специфичната тема Тиликум, орка која ја држеше водениот забавен парк SeaWorld. Тиликум бил фатен во 1983 година во близина на брегот на Исланд, а според филмот оттогаш бил подложен на големо малтретирање и малтретирање од неговото апсење. Каупертвејт во својот филм истакнува дека малтретирањето што го доживеа Тиликум додека беше во заробеништво доведе до неколку инциденти на агресивно однесување. Тиликум е одговорен за смртта на три одделни лица. И покрај ова, Тиликум продолжува да биде прикажан во неколку емисии на SeaWorld „Shamu“.

Cowperthwaite започна да работи на Blackfish по смртта на постариот тренер на SeaWorld, Dawn Brancheau во 2010 година. Додека тврдењата на времето на смртта на Браншо тврдеше дека Зора била цел на Тиликум затоа што нејзината коса била облечена во реп, Каупертвејт почувствувала дека има повеќе информации околу овој инцидент што се прикриваат, и на тој начин почнал да истражува понатаму во смртта на Браншо и прашањето за китовите убијци на слобода.

Една точка на која се осврнува филмот е декаживотниот век на китовите во заробеништво не е споредлив со животниот век на китовите во дивината, тврдење што SeaWorld го имаше во минатото и продолжува да го прави денес. Филмот ги собра своите информации од различни извори, вклучително и поранешни тренери на SeaWorld, како и очевидци на некои од насилните напади на китот. Неколку од поранешните тренери интервјуирани во филмот, Бриџит Пиртл и Марк Симонс, излегоа со изјави по објавувањето на документарецот, тврдејќи дека последниот филм бил различен од тоа како првично им бил претставен. Семејството на Доун Браншо, исто така, тврди дека нејзината фондација не е поврзана со филмот и изрази како се чувствуваат дека документарниот филм не го отсликува точно Браншо или нејзините искуства во SeaWorld.

Blackfish беше примен исклучително добро од критичарите, постигнувајќи 98% на веб-страницата Rotten Tomatoes, каде што беше наведено дека, „ Blackfish е агресивен, страстен документарец кој ќе го промени начинот на кој гледате на китовите со перформанси“. Документарецот, исто така, помина добро на кино благајните, каде што заработи 2.073.582 долари во текот на неговото 14-неделно прикажување.

Филмот имаше големо влијание врз јавноста во целина, предизвикувајќи голем број одговори , вклучително и реакција од оние кои се сомневаат во точноста на филмот.

SeaWorld е најголемиот критичар на филмот, бидејќи е една од примарните цели што Blackfish се обраќа и е претставена како одговорна за малтретирање и злоупотреба на китовите убијци што ги чува во заробеништво. Од објавувањето на документарецот, SeaWorld отворено одговори на тврдењата во Blackfish , тврдејќи ги како неточни. Организацијата објави соопштение во кое се вели: „ Blackfish ...е неточна и погрешна и, за жал, ја искористува трагедијата...филмот прикажува искривена слика која ги задржува...клучните факти за SeaWorld, меѓу нив...дека SeaWorld спасува, рехабилитира и секоја година се враќа во дивината стотици животни, а SeaWorld издвојува милиони долари годишно за зачувување и научно истражување“. Организациите, вклучително и Oceanic Preservation Society и The Orca Project, одговорија и ги отфрлија тврдењата на SeaWorld.

Влијанието на Blackfish се протега уште повеќе, бидејќи, наводно, влијаело на анимираниот филм на Pixar Finding Dory , продолжение на Наоѓајќи го Немо , со Pixar кој го менува својот приказ на морски парк откако го видел документарецот. Локалните законодавци во Њујорк и Калифорнија, исто така, предложија легислатива по објавувањето на Blackfish со која ќе се забрани секое заробеништво на китовите убијци предизвикани од забава.

Исто така види: TJ Лејн - Информации за криминал

Дополнителни информации:

Blackfish веб-страница на филмот

Веб-страница на SeaWorld

Blackfish – Филм од 2013 година

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.