Буч Кесиди - Информации за криминал

John Williams 28-06-2023
John Williams

Роберт Паркер, познат како „ Буч Кесиди “, се смета за еден од најпознатите одметници во американската историја. Роден како Роберт Паркер, тој го стекнал името „Буч“ додека работел како каубој во раните 1890-ти. Презимето „Кесиди“ доаѓа од одметникот по име Мајк Кесиди кој го научил Паркер како да шушка говеда и да пука со пиштоли. Неговата харизма му овозможила способни членови на банди кои помагале во неговите мајсторски грабежи, почнувајќи од доцните 1890-ти. Најпознатиот член на бандата на Паркер беше Хари Лонгабау , познат како „ Детето Санденс “. Многу познат филм за двајцата беше објавен во 1969 година со наслов Буч Кесиди и Санденс Кид .

Првиот грабеж на екипата беше на 13 август 1896 година кога тие се оттргнаа со 7.165 долари од Ајдахо банка. На 21 април 1897 година, екипажот ограбил воз и избегал со 8.800 долари. Додека бегале, мажите ги прекинале сите телеграфски линии за да се уверат дека полицијата не може да комуницира за злосторството. На 2 јуни 1899 година, екипажот ограбил воз во Вајоминг, побегнувајќи со 60.000 долари. Само три недели подоцна, бандата ја ограбила банката долина Сан Мигел од 20.750 долари.

На 11 јули 1899 година, бандата го направила најголемиот резултат што некогаш би го направиле, ограбиле воз во Ново Мексико од 70.000 долари. Тие потоа ограбиле друг воз во Вајоминг од 55.000 долари на 29 август 1900 година. На 9 септември истата година, бандата украла 32.640 долари и почнала да планира да побегне во Јужна Америка. На 3 јули,Во 1901 година, тие го направија својот последен грабеж во Монтана за 65.000 долари.

Исто така види: Дајан Даунс - Информации за криминал

Во најголем дел, екипажот се раздели по последниот грабеж. Меѓутоа, Буч и Санденс останаа заедно и побегнаа во Аргентина. Ќе поминаа неколку години пред повторно да почнат да ограбуваат; тие се сомневаат дека биле убиени од боливиски војници, иако некои веруваат дека тие се вратиле во Америка и земале други псевдоними. Без разлика во што верувате, речиси сите се согласуваат дека Буч Кесиди е еден од најозлогласените криминалци во американската историја. Со оглед на инфлацијата, моменталната вредност на парите што тој и неговата екипа ги украле се проценува на речиси 10 милиони долари и неговото наследство живее до ден-денес.

Исто така види: Национален центар за исчезнати и експлоатирани деца - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.