Џејси Дугард - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Во 1990 година во езерото Тахо, млада девојка по име Џејси Ли Дугард беше киднапирана од Филип и Ненси Гаридо. Таа беше откриена жива во 2009 година. Дугард е родена на 3 мај 1980 година. Живеела во барака во дворот на нејзините насилници цели 18 години. Филип Гаридо ја силувал и ја оплодувал. Дугард имала две ќерки за време на нејзиното заробеништво - една на 14 и една на 17. Девојките биле воспитувани да ги нарекуваат „мама“ и „тато“ на Гаридо и верувале дека Џејси е нивната постара сестра.

Нејзините киднапери и наредиле да усвои ново име, а таа ја избрала Алиса. Гаридосите постојано ја лажеле, ѝ го переле мозокот, за да не почувствува потреба да се обиде да избега.

Исто така види: Боб Крејн - Информации за криминал

Дугард била откриена и спасена кога безбедносните службеници на локалниот колеџ откриле дека, и покрај тоа што биле придружувани од таков млада девојка, Гаридос никогаш немале деца. Гаридо беше на кампусот на Универзитетот во Калифорнија, Беркли за да разговара за процесот на дозвола за говор во училиштето. Гаридо сакаше да зборува на универзитетот за шизофренијата и неговите наводни методи за контролирање на неговата ментална болест. Менаџерот за специјални настани на универзитетот го забележал неговото сомнително однесување и ја контактирал полицијата на кампусот. Откако изврши проверка на позадината на Гаридо, полицијата на кампусот увиде дека тој претходно бил осуден за сексуални злосторства и го контактирал неговиот службеник за условно ослободување за да пријави загриженост за благосостојбата на децата. НаСлужбеникот за условно ослободување го посетувал домот на Гаридо со години и никогаш не знаел дека тој има деца.

Исто така види: Кристијан Лонго - Информации за криминал

Филип беше повикан на средба со неговиот службеник за условно ослободување таа недела и ги донесе со себе сопругата, двете ќерки и Џејси- која сè уште се водеше под името „Алиса“. За време на испрашувањето, Џејси се задржа на приказната и ги уверуваше официјалните лица дека таа е Алиса, и рече дека додека Гаридо бил осуден за сексуален престапник, тој ги променил своите начини. Дури откако Гаридо призна дека ја киднапирал и силувал „Алиса“, таа се идентификувала како Џејси Ли Дугард. Истражителите веруваат дека Џејси можеби доживеала Стокхолмски синдром за време на нејзиниот период на заробеништво.

Филип и Ненси Гаридо се изјаснија за виновни за киднапирањето на Дугард на 28 април 2011 година - Филип исто така доби 13 обвиненија за сексуален напад, додека Ненси беше обвинета за помагање и поттикнување сексуален напад.

Филип доби 431 година до доживотна затворска казна бидејќи тој веќе бил регистриран сексуален престапник пред киднапирањето. Ненси има 36 години да служи. Дугард доби 20 милиони долари од фонд за компензација на жртвите.

Откако беше спасена, Дугард објави книга со наслов „Украден живот“. Таа живее приватен живот со двете ќерки, со цел да се прилагоди на новиот живот далеку од очите на јавноста.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.