Џек Мевосек - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Џек Мевосек бил озлогласен сериски убиец во Источниот крај на Лондон, во 1888 година. Тој убивал проститутки во областа Вајтчепел во Лондон. Случајот Ripper е познат затоа што неговиот сторител останува неидентификуван; дури и денес, тој останува еден од најголемите нерешени случаи во светот.

Исто така види: Кристофер „Озлогласениот Б.И.Г.“ Валас - Информации за криминал

Мери Ен „Поли“ Николс беше првата жртва. На 31 август била убиена и осакатена. Ени Чепмен беше убиена нешто повеќе од една недела подоцна. Елизабет Страјд и Кетрин Едоусон беа убиени на крајот на септември. Мери Џејн Кели беше убиена во ноември. Овие пет убиства се единствените пет потврдени убиства на Рипер, иако се теоретизираат повеќе.

Се веруваше дека тој е човек со одредено искуство со месарство или медицина, врз основа на неговата строга брутализација на телата на неговите жртви. 2>

Исто така види: Познати убиства - информации за криминал

Дел од она што денес го фасцинира светот за убиствата на Рипер е класичноста на мистеријата – тоа е случај на убиство отворено и затворено, но му недостига еден елемент: решение. Тој уби пет жени, очигледно без причина, а потоа исчезна, за никогаш повеќе да не убие.

Дури и денес, Лондон профитира од феноменот Рипер, со водени прошетки по местата за убиства и изобилство со сувенири на Рипер. На оваа тема се напишани многу книги, а има и неколку филмови засновани на приказната за Џек Мевосек.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.