Електричен удар - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Др. Алфред Саутвик ја добил идејата за струен удар откако видел како испиен човек умира од допирање на електричен генератор. Саутвик забележал дека мажот починал веднаш и без болка. Тој откри дека ова е во остар контраст со постоечките методи за егзекуција на лице, како што е бесење.

Електрична столица

По проучувањето на ефектите на електричната енергија врз човечко тело, Саутвик ја замислил идејата за стол што може да испрати моќна електрична струја низ затвореник осуден на смрт. Тој ја пренел својата идеја до гувернерот на Њујорк, Дејвид Хил, и го предложил концептот на електрична столица како ефективен и похуманитарен метод за смртна казна.

Човек по име Харолд Браун кој работел за главниот пронаоѓач Томас Едисон го изгради оригиналниот електричен стол врз основа на дизајнот на Саутвик. Тој го заврши првиот работен модел во 1888 година, а беа изведени демонстрации на живи животни за да се докаже колку добро функционира. Столот на Браун беше брз и ефикасен, а властите го прифатија електричниот стол како метод на егзекуција.

Во 1890 година, Вилијам Кемлер го претрпе првото погубување од струен удар откако ја убил својата сопруга со секира. На 6-ти август, Кемлер седна на столот. Џелатот го фрлил прекинувачот за да ја стартува машината и електрична струја го пробила телото на Кемлер. Тоа го остави во несвест, но сепак жив. Втор удар наПотребна била струја за да се заврши работата откако столот се наполнил, а овој пат телото на Кемлер почнало да крвари и се запалило. Гледачите го наведоа 8-минутниот процес како грозоморен настан кој е многу полош од бесење.

Концептот зад електричниот стол бара на затвореникот безбедно да му се врзат рацете и нозете. На главата и нозете на осудениот се ставаат влажни сунѓери, а на сунѓерите се прикачуваат електроди. Откако ќе ја покрие главата на затвореникот, џелатот фрла прекинувач за да ослободи остар експлозија на електрична струја низ столот и во електродите. Сунѓерите помагаат во спроведувањето на струјата и доведуваат до брза смрт.

Исто така види: Соли за капење - информации за криминал

До 1899 година, дизајнот на електричниот стол се подобрил, а смртта од струен удар стана најчестиот облик на смртна казна во Америка до 1980-тите. кога смртоносната инјекција стана префериран метод во повеќето држави.

За повеќе информации, посетете ја:

Методи на извршување

Исто така види: Скот Петерсон - Информации за криминал

Прво извршување со електричен стол

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.