Форензичка анализа на почвата - информации за криминал

John Williams 25-08-2023
John Williams

Форензичката анализа на почвата е употреба на науки за почвата и други дисциплини за да се помогне во криминалната истрага. Почвите се како отпечатоци од прсти затоа што секој тип на почва што постои има уникатни својства кои делуваат како идентификациски маркери. Ова значи дека може да се идентификува потеклото на примерокот од почвата. На пример, глината вметната во патиката на криминалецот може да се проследи наназад до специфичен тип глина пронајдена покрај езерото каде што била откриена жртва на убиство. Поголемиот дел од случаите на почва вклучуваат отпечатоци од стапалки или траги од гуми што се оставени во почвата.

Уникатните својства на почвата се како што следува:

Седимент – оригиналните цврсти честички кои биле избришани и транспортирани. Ова може да биде во форма на зрно од карпа што се отцепува од поголемиот матичен материјал (поголема верзија на карпата). На овие седименти може да се развијат почви поради физичка и хемиска промена.

Боја – укажува на нејзината историја како и на соединенијата присутни во почвата. На пример, бела или сива почва може да значи дека почвата содржи вар или е пијавица ((хемикалија, метал, итн.) од супстанција со дејство на течност што минува низ супстанцијата. Сивата почва може да значи и дека органски материјал или влага е присутна, црната почва го сугерира истото. Почвата која е црвена, кафеава или жолта генерално сугерира дека има железо.

Исто така види: Кафез за глава за појас на лице - информации за криминал

Структура -покажува дали почвата есоставена од една зрнеста честичка или не. Ова се определува со присуство на педови (грутки). Овие пешки се формираат поради цементирање, како што е калциум карбонатот што ги привлекува честичките на почвата, така што тие се прилепуваат една до друга за да формираат или гломазни пешки кои се мали конгломерати (маси) или рамни пегли кои се рамни и лимови.

Примероците од почвата може да се собираат на различни начини во зависност од тоа од каде се собира примерокот. Ако примероците се собираат во затворен простор или од возило, обично се користи правосмукалка. Ако примерокот е на отворено, тој се собира со ставање на лажичка земја во пластична вијала. Кога ќе се најде на алатка, таа се завиткува во пластика и потоа се испраќа во лабораторија за тестирање. Собирањето примероци од почва од телото не е потешко од собирањето примерок од кое било друго место, но потребно е повеќе работа и грижа за доказите да не се контаминираат. Кога се собираат примероци од тело, треба да се земаат примероци во редовни интервали и секој пат да се користи различна лажица.

Исто така види: Џил Коит - Информации за криминал

Откако ќе се соберат примероците од почвата тие се испраќаат во лабораторија. Во лабораторија, примероците треба да се одделат со примероци од жртвата и примероци кои се однесуваат на осомничениот. Исто така, секој сет на примероци треба да добие свој испитувач. Ова е за да се избегне контаминација; ако е можно, примероците треба да се чуваат во различни простории. За да ги испита примероците, испитувачот прво ќесакаат да користат микроскопска анализа за да извршат тестирање на содржината на минералите. Друг тест што може да се направи за да помогне во обидот да се идентификува потеклото на почвата е тестот за густина. Тестот за густина се нарекува цевка за градиент на густина. Овој тест се состои од додавање течност во две стаклени цевки. Течноста во двете цевки е иста, но оброците се различни. Ова претставува две различни густини. Примерокот од почвата се додава на двата течни примероци. Откако примероците од почвата ќе станат суспендирани во течноста, раздвојувањето на лентите потоа може да се анализира за да се открие профилот на почвата. Тестовите на топлина, исто така, може да се користат за тестирање на реакцијата на почвата и електронски микроскопи може да се користат за испитување на структурата на минералите во почвата. За време на испитувањето, испитувачот може да открие дека некои примероци од почва може да содржат биолошки докази како што се плунка, сперма или крв. Доколку се најдат биолошки докази во примерокот, целата мостра почва треба да се испрати во лабораторија за тестирање.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.