Форензичка анализа на судењето на Кејси Ентони - информации за криминал

John Williams 26-06-2023
John Williams

Судскиот процес против Кејси Ентони за убиството на нејзината ќерка Кејли Ентони беше судски случај кој го покриваа сите медиуми.

Факти:

На 15 јули 2008 година, Синтија Ентони, мајка на Кејси Ентони и баба на Кејли Ентони, се јавила на 911 за да го пријави Кејси Ентони за кражба на возило и пари. Во друг повик 911, Синтија Ентони сподели со операторот 911 дека дознала од киднапирањето на Кејси од Кејли Ентони. Покрај тоа, Синди известува дека автомобилот на нејзината ќерка „мириса како да има мртво тело во проклетиот автомобил“.

Кејси Ентони известува дека последен пат ја видела Кејли Ентони кога ја оставила со дадилката на 9 јуни 2008 Името дадено за дадилката беше Занаида Фернандез-Гонзалес. Кејси ги одвел истражителите до наводниот стан во кој престојувала Занаида, но открил дека станот е празен од крајот на февруари. Кејси пријавила и дека била вработена во студиото Универзал. По истрагата, беше откриено дека Кејси последен пат бил вработен во Universal Studios приближно две години пред тоа.

Поради недоследностите во официјалните изјави на Кејси Ентони во полицијата, заедно со одложеното пријавување на исчезнатото дете, апсење беше поднесена против Кејси Ентони за занемарување на дете, лажни службени изјави и попречување на кривична истрага.

Доказите примени во судот:

ЧовечкиПронајдена коса во багажникот на возилото на Кејси Ентони: Теоријата дека Кејси Ентони ја чувала својата ќерка во багажникот откако ја совладала Кејли со хлороформ, беше зајакната со влакната пронајдени во багажникот. Откриената коса беше идентификувана како човечка коса, но поради отсуството на коренот или ткивото на косата, ДНК не можеше да се извлече за прецизна идентификација. Микроскопски, непознатиот примерок од коса пронајден во багажникот покажа сличности со познат примерок од косата на Кејли Ентони, но не можеше со сигурност да се потврди. Наместо тоа, митохондријалната ДНК беше искористена за да се намали идентитетот. Митохондријалната ДНК е форензички корисна за да се потврди женската лоза, но не се индивидуализира на една личност. Затоа, потврдувањето на човечката коса пронајдена во багажникот како онаа што потекнува од женската лоза Ентони е единствената информација изведена од митохондријалната ДНК анализа. Лабораториската анализа на ФБИ на човечката коса пронајдена во багажникот на возилото на Кејси Ентони покажала карактеристики на распаѓање блиску до крајот каде што би се најдел коренот.

Откривање на распаѓање: Еден оспорен доказ Призна во судењето на Ентони беше анализа на мирисот на воздухот во багажникот на возилото на Кејси Ентони. Причината за нејзиниот спор се должеше на зачетокот на техниката за анализа на мирис и нејзиниот недостиг на прифатен во научната заедница. Обвинителството воведе анализа на мирис, атехника развиена од д-р Вас, за да се презентираат докази за распаѓање во багажникот. Во своите наоди, тој составил соединенија за базата на податоци за анализа на распаѓање мирис. Д-р Вас откри 41 соединение од 424 соединенија кои се поврзани со распаѓање во багажникот на Кејси Ентони. Тој наведува дека скоро сите соединенија пронајдени во раните фази на распаѓање биле пронајдени во воздухот заробен во багажникот на Ентони. Студиите на Вас за анализа на мирис беа првенствено на тела на погребувања во различни длабочини на почвата. Во багажникот на возилото на Кејси Ентони, отсуството на пронајдени соединенија не беше објаснето од д-р Вас. Примарното соединение пронајдено во човечкото распаѓање и значаен маркер во други рецензирани статии, ундекан, не беше пронајдено во багажникот. Отсуството на ова соединение не беше објаснето. Адвокатот на одбраната Баез го претстави својот вештак, д-р Фуртон, да го толкува извештајот подготвен од д-р Вас и неговото стручно мислење за испарливите соединенија (соединенија кои испаруваат) пронајдени при човечко распаѓање. Д-р Фуртон оспори дека наодите треба да заклучат докази за распаѓање.

Резултатите од лабораторијата на ФБИ, исто така, открија нивоа на соединенија во воздухот кои се поврзани со распаѓање. Со масен спектрометар со гасна хроматографија, техничарот успеал да изолира соединенија, од кои 67% се поврзани со човечко распаѓање. Откриено е едно соединение кое дојде до прашањебеше прекумерното ниво на хлороформ.

Барчена хартиена крпа: Обоена хартиена крпа пронајдена со големо количество кученца од мушичка беше испратена на анализа. Причината за дамката била карактеристична за адипоцерниот профил, познат и како гробен восок. Адипоцере е разградување на маснотиите со вода во средина без кислород. Овој факт беше оспорен бидејќи профилот на адипоцереа пронајден на обоената хартиена крпа потекнува од човечка маст кога има масни киселини, што може да резултира со адипоцереа, исто така пронајдена во содржината на ѓубрето во багажникот.

Присуство на хлороформ: Анализата на д-р Вас на воздухот во багажникот резултираше со високо ниво на хлороформ. Лабораторијата на ФБИ исто така ги потврди наодите за хлороформ во багажникот. Сепак, не беше докажано дали хлороформот е резултат на истурање на содржината во тепихот на багажникот или дали дошол од наводното тело во распаѓање.

Исто така види: Џордан Белфорт - Информации за криминал

Активност на инсекти: Воведен е уште еден доказ од страна на вештакот на обвинителството, д-р Хаскел, беше присуството на инсекти, Megaselia scalaris , Diptera и Phoridae , од кои некои успеваат на мртви тела. Одбраната го претстави својот сопствен вештак, д-р Хантингтон, кој ги оспори наодите од инсектите. Иако овие инсекти се поврзани со материја во распаѓање, тие се вообичаен инсект поврзан и со човечкото ѓубре. Затоа, всушност присуството на инсекти го правине потврдува присуство на распаѓање во багажникот. Анализата покажа дека ларвите, куклите и возрасните инсекти пронајдени во кесите за отпадоци (откриени во багажникот) се обични муви кои се наоѓаат на органски материјал, вклучувајќи храна и измет. Д. Д-р Хаскел, исто така, воведе во својот извештај дека првичното влегување на активноста на инсектите ќе биде на 16 јули 2008 година. Во пресметките на д-р Хантингтон, тој оспорува дека влегувањето на активноста на инсекти морало да се случи во близина на 2 јули 2008 година.

Исто така види: Gambino Crime Family - Информации за криминал

Сајбер-докази: Преку налог за пребарување, лаптопот на Кејси Ентони беше испитан. Откриено е дека имало неодамнешни претреси на „хлороформ“ и „самоодбрана“. Овие факти беа примени во судот и беа презентирани од страна на обвинителството како доказ за предумисла. Покрај историјата обновена во лаптопот, ставањето на Кејси Ентони или Синди Ентони, не беше докажано извршувањето на пребарувањето. За време на директното и вкрстено испитување, Синди Ентони тврдеше дека таа е таа што ги пребарала тие поими во лаптопот, но временските печати на нејзината работа ја докажаа веројатноста тоа да се случи.

Селотејп: Обвинителството изјави дека селотејп лентата пронајдена делумно закачена на черепот на Кејли Ентони била користена како оружје за убиство. Во прикажана анимацијана суд, селотејп лентата беше поставена на сликата на Кејли Ентони за да се покаже дека ќе ја покрие нејзината уста и носната празнина што ќе доведе до задушување.

Одбраната возврати велејќи дека мандибулата или долната вилица, е пронајден закачен на черепот. Кај распаднатите тела, долната вилица често се наоѓа одвоена од черепот бидејќи сврзното ткиво е распаднато. Наместо тоа, според д-р Шулц, влакната, ѓубрето од лисјата и коренот ги држеле врзани черепот и мандибулата.

Пресуда:

По 33 дена на сведочењето, поротата го прогласи обвинетиот Кејси Ентони невин за обвиненијата за убиство од прв степен на Кејли Ентони, отежната злоупотреба на деца и отежнато убиство од небрежност. Таа беше прогласена за виновна за четири точки од обвинението за лажни информации во кривична истрага, проверка на фалсификат. Граѓанска тужба за клевета против Кејси Ентони поднесе Зенаида Фернандез-Гонзалес. Државата исто така поднесе дека Кејси Ентони мора да ги плати трошоците за лажење на органите на прогонот, како и за потрагата по Кејли Ентони. Оваа сума изнесуваше 217.000 долари. Овој случај на крајот доведе до создавање на Законот на Кејли во неколку држави; правејќи го непријавувањето на исчезнато дете, во некои држави, кривично дело.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.