Форензичка лингвистика & засилувач; Идентификација на авторот - Информации за криминал

John Williams 04-08-2023
John Williams

Идентификување на нечиј личен јазик

Исто така види: Јавни непријатели - Информации за криминал

Во секоја кривична истрага каде што сторителот пишува оригинален документ, органите на прогонот може да се обратат до форензички лингвисти за да го анализираат напишаното. Форензичарите можат да ги споредат документите напишани од осомничените со оние на сторителот за да утврдат дали се напишани од истиот автор.

Оваа анализа е можна бидејќи секој човек користи уникатни јазични карактеристики. Едно лице може да претпочита одреден збор или фраза пред друг што го кажува истото, или има различен стил на пишување или толкување на граматиката од друга личност. Резултатот е дека секој човек има своја лична верзија на јазикот, наречена идиолект. Во некои случаи, овој личен јазик може да биде толку уникатен што лингвист може да каже дека два документи се напишани од исто лице.

Оваа анализа е тешка во повеќето кривични случаи, бидејќи релевантниот документ е обично многу краток. Овие документи имаат тенденција да бидат десет или помалку зборови, што не е доволно за да се анализира идиолектот на авторот. Некои случаи, сепак, вклучуваат долги, разработени документи кои покажуваат уникатни јазични обрасци како што се изборот на зборови или стилот на пишување.

Исто така види: Видови сериски убијци - информации за криминал

Најпознатиот случај кога органите на прогонот користеле форензички лингвистички експерти беше Unabomber. Откако испрати или постави неколку бомби на универзитетите и авиокомпаниите, серискиот бомбаш испрати многу долгаманифест наречен Индустриското општество и неговата иднина до неколку публикации кои бараат тој да биде објавен. Кога тие го послушаа, еден човек по име Дејвид Качински го прочита манифестот и му беше вознемирувачки познат; изборот на зборови и филозофијата наликуваа на оние на неговиот брат Теодор Качински. Имаше одредени фрази што Дејвид ги препозна како фрази на Тед, вклучително и пресврт на вообичаената изрека „иди ја тортата и јади ја и ти;“ Тед претпочиташе да каже „јади си ја тортата и имај ја исто така“. Овие беа доволно уникатни за да бидат веднаш препознатливи, но не беа единствените показатели.

Форензичките лингвисти го анализираа документот, споредувајќи го фразирањето на филозофските изјави на манифестот со документите обезбедени од Дејвид, а подоцна, пронајдени дополнителни документи во кабината на Качински. Тие заклучија дека сите документи биле напишани од ист автор.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.