Форензички фотограф - информации за криминал

John Williams 27-08-2023
John Williams

Фотографијата на местото на злосторството или форензичката фотографија постои речиси исто колку и камерата. Телевизијата го смени начинот на кој луѓето обично размислуваат за форензичката фотографија на која се прикажани неколку криминални емисии со роеви фотографи кои се појавуваат на местото на злосторството. Бидејќи главната цел на форензичката фотографија е да се фатат докази што се допуштени на суд, нема да биде идеално да се има многу фотографи на местото на настанот. Форензичарот мора да фотографира сè, во случај да треба да се користи како доказ на суд. Целата фотографија мора да се направи пред доказите да имаат шанса да бидат вознемирени.

Првата употреба на форензичката фотографија била во деветнаесеттиот век од Алфонс Бертилон . Ова го прави првиот форензичар фотограф. Се вели дека Бертијон прв се приближил на местото на злосторството како истражител. Бертилон снимал различни снимки на местото на злосторството; некои снимки беа на далечина, додека други беа одблиску. Некои истрели беа на ниво на земјата, додека други беа истрелани од над глава. Денес, форензичката фотографија се користи за да помогне во гонење на кривично дело, бидејќи фотографијата може да долови работи како докази што физички не можат да се соберат. Фотографиите се исто така корисни за снимање докази кои поседуваат временски ограничувања. На пример, обликот на крвната дамка често се менува со текот на времето. Форензичката фотографија, исто така, им овозможува на истражителите да го видатпоставување на предмети во однос на едни со други и поставување на предметите околу собата што треба да се сними.

Има многу работи што форензичарот може да ги фотографира. Неколку примери вклучуваат телото на жртвата, чаури или скршено стакло. Од форензичар фотограф, исто така, може да биде побарано да фотографира повреди на жртвата која е жива и која била нападната.

Исто така види: Атентатот на Летелиер Мофит - Информации за криминал

Оние кои се заинтересирани за форензичка фотографија честопати добро внимаваат на деталите и внимаваат многу во својата работа. Форензичкиот фотограф мора да биде методичен во својата работа. Форензичарот не може да си дозволи да изостави докази или да произведе фотографии кои би можеле да бидат погрешни. Форензичарот мора да ја знае нивната опрема и како функционира, така што кога е потребно, може да се користи специјално осветлување за да се создаде јасна слика. Исто така, важно е форензичарот да знае размер на предмети на местото на злосторството; на овој начин, предметите ќе бидат соодветно претставени и нема да бидат погрешни.

Исто така види: Првиот одговор - Информации за криминал

Форензичките фотографи честопати започнуваат или како полицајци или како иследници на местото на злосторството. На овој начин, кога ќе добијат кариера во форензичката фотографија, тие се подготвени за кога треба да презентираат докази на суд. Други форензички фотографи ќе започнат во лабораторија да добијат искуство и контакти за да имаат поголеми шанси да се вработат. По стекнувањето некакво искуство, некои можатодлучете се да земете курс по форензичка фотографија на ниво на колеџ или универзитет. Постојат многу различни места каде што може да се вработи форензички фотограф, вклучително и војската или огранокот за истрага за подметнување пожари на противпожарната служба.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.