Форензика на судењето на ОЈ Симпсон - Информации за криминал

John Williams 12-08-2023
John Williams

Значи...Што тргна наопаку?

Исто така види: Џејмс Кунан - Информации за криминал

Збирка докази

Од почетокот, имаше прашања кои вклучуваат собирање докази. Важен крвав отпечаток од прст кој се наоѓа на портата во куќата на Никол Браун не беше правилно собран и влезе во синџирот на притвор кога првпат беше лоциран. Иако тоа беше документирано во неговите белешки од детективот Марк Фурман, еден од првите кои пристигнаа на местото на настанот, не беа преземени дополнителни активности за да се обезбеди.

Детективите кои ја презедоа смената на Фурман очигледно никогаш не биле свесни за отпечати и на крајот беше изгубена или уништена без да биде собрана. Другите докази, исто така, никогаш не беа пријавени или внесени во синџирот на притвор, што даваше впечаток дека на местото на настанот е извршено невешт форензичко собирање.

Исто така види: Законот на Меган - Информации за криминал

Обвинителството имаше вештаци кои сведочеа дека доказите често се погрешно постапуван. Беа направени фотографии од критични докази без вага во нив за да помогнат при мерењето. Предметите беа фотографирани без да бидат етикетирани и евидентирани, што го отежнува, ако не и невозможно, поврзувањето на фотографиите со која било специфична област на сцената. Посебни докази наместо одделно беа спакувани заедно, предизвикувајќи вкрстена контаминација. Влажните предмети исто така беа спакувани пред да се дозволат да се исушат, предизвикувајќи критични промени во доказите. Полицијата употребила дури и ќебе кое доаѓало од внатрешноста на куќатада го покрие телото на Никол Браун, контаминирајќи го телото и сè што го опкружува. Освен лошите техники за собирање докази, невешт маневрирање на местото на настанот предизвика повеќе крвави отпечатоци од чевли да остави зад себе од LAPD отколку од сторителот.

Обезбедување на доказите

Во текот на истрага, имаше проблеми со тоа како се обезбедуваат доказите. Имаше околу 1,5 мл О.Ј. Се претпоставува дека крвта на Симпсон ја нема во вијалата со докази. LAPD не можеше да се спротивстави на идејата за „изгубена крв“ бидејќи немаше документација за тоа колку референтна крв е земена од Симпсон како доказ. Лицето кое ја извадило крвта можело само да претпостави дека земало 8 mL; само 6 mL може да се пресмета од страна на LAPD.

За да се додаде на проблемот, крвта не беше веднаш предадена како доказ, туку беше носена неколку часа пред да биде внесена во синџирот на притвор, дозволувајќи за шпекулации за тоа кога и како може да исчезнале 1,5 mL крв.

Безбедноста на складирањето и лабораториите на LAPD, исто така, беше ставена под лупа кога беше откриено дека некои докази биле пристапени и изменети од неовластен персонал . Симпсоновиот Бронко бил внесен најмалку двапати од неовластен персонал додека бил во затворениот двор; Наочарите на мајката на Никол Симпсон исчезнаа леќа додека беше во објектот на LAPD.

Прашање на засадени докази

Не само што беаимало многу тврдења дека доказите биле погрешно постапувани во полициската лабораторија, но имало и тврдења дека доказите биле подметнати на местото на злосторството. Бидејќи полициското одделение немало соодветни документи за собирање во врска со крвта на Симпсон, се тврди дека полицијата ја подметнала исчезнатата крв на Симпсон на критичните докази и во критичните области на местото на убиството.

Тимот на одбраната изјави дека ЕДТА е пронајдена во примероците од крв кои биле собрани на местото на злосторството. ЕДТА е фиксатор на крв (антикоагулант) кој се користи во лаборатории и се меша со собраната крв. Ако доказите со крвта на Симпсон покажале траги од ЕДТА, тврди одбраната, тогаш таа крв морала да дојде од лабораторијата, што значи дека била засадена.

Сепак, ЕДТА е исто така хемикалија која природно се наоѓа во човечката крв и хемикалии како боја. Во тоа време, тестовите не беа лесно достапни за да се направи разлика помеѓу природниот и загадувачкиот EDTA или разликите во нивото на EDTA во крвта. Некои веруваат дека позитивните резултати од ЕДТА можеби се должат на контаминација на опремата што се користи за извршување на тестовите. гонење кога тој беше обвинет дека е расист и обвинет за подметнување докази. На прашањето дали фалсификувал полициски извештаи или подметнал докази во случајот Симпсон, тој се повика на неговите права од 5-тиот амандман против самоинкриминација.Фурман беше обвинет за подметнување критични докази, загадување со крвта на Симпсон и фалсификување на полициски досиеја. Во книгата на Фурман, тој изјави дека во еден момент дури бил обвинет за убиство на Никол Браун и самиот Рон Голдман. Ова го стави под лупа сè што тој допре во истрагата.

Разбирање на форензичката наука

Голема пречка што тимот на обвинителството не успеа да ја надмине е недостатокот на знаење и разбирање во врска со форензиката, конкретно релативно новата наука за ДНК. Поротниците се согласија дека сведочењето на ДНК е тешко да се процени бидејќи вештаците не можеа да ги стават своите докази со термини што поротата може да ги разбере.

Оваа неможност да се разберат клучните докази ги направи доказите суштински бескорисни; дури и некои искусни правници сметаа дека научните сведоштва се неразбирливи. Се известува дека доказите од ДНК покажале дека шансата дека дел од крвта пронајдена во близина на телата потекнува од кој било освен од Симпсон е 1 на 170 милиони. Шансата дека крвта пронајдена на чорапот на Симпсон може да биде од некој друг освен Никол Браун беше 1 на 21 милијарда. Примероците од крв пронајдени во Симпсоновиот Бронко, кој беше откриен надвор од домот на Симпсон следниот ден, беа подеднакво споредени со Симпсон и со двете жртви. Таквите докази требаше да резултираат со отворен и затворен случај според денешните стандарди, но не беа доволно јаснисфати во тоа време.

Што се случи во судењето на О.Ј. Симпсон што доведе до негово ослободување?

Улогата на поротата е да ги слуша двете страни од случајот (обвинителот и одбраната). Поротниците треба едногласно да одлучат за вина или невиност. Без оглед на исходот, поротниците мора да чувствуваат дека нивната одлука е надвор од разумно сомневање. Ова беше особено тешко да се постигне во овој случај. Влегувајќи, јавноста веќе беше под влијание на допадливоста и ѕвездената моќ на Симпсон како професионален фудбалер и сакана славна личност. Менувањето на таа првична перцепција ќе биде тешко. И покрај тоа што изобилството докази секако обезбеди повеќе од доволно за да се направи тоа, сомнежите фрлени од невештото полициско работење беа доволен прозорец. Дополнително, некои поротници оттогаш признаа дека пресудата е одмазда за ослободувањето на белите полицајци за тепањето на Родни Кинг во 1992 година.

Повеќе информации за О.Ј. Случајот Симпсон може да го најдете овде.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.