Гери Конлон - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Гери Конлон беше член на Гилфорд четворицата, група млади мажи погрешно обвинети за напад егзекутирани во Обединетото Кралство.

Исто така види: Исмаел Замбада Гарсија - Информации за криминал

На 30 ноември 1974 година, на дваесетгодишна возраст , Гери Конлон беше уапсен за бомбашки напад во паб ИРА во Гилдфорд, за што беше осуден на доживотен затвор. Полицијата го мачела и принудила да го признае делото, и покрај фактот што Конлон не бил ни во Гилдфорд. Неговото семејство исто така беше осудено за вмешаност како Maguire Seven (друга група осомничена за бомбашки напади). Подоцна, форензичките докази беа поништени и покажаа дека се фалсификувани. Сите освен неговиот татко, Џузепе Конлон, беа ослободени; Џузепе почина пет години во затворската казна.

Случајот на Конлон беше повторно отворен веднаш по смртта на неговиот татко во 1980 година. Во 1989 година, Апелациониот суд утврди дека Конлон има алиби и не ги извршил тие бомбашки напади. Конлон одлежал цели петнаесет години затвор за посредни докази и лажни признанија.

Денес, Конлон е застапник за погрешно затворени луѓе како Бирмингем Сикс и Бриџвотер Три. Во името на таткото, филм во кој глуми Даниел Деј Луис, е делумно инспириран од неговата автобиографија која беше објавена во 1993 година.

Исто така види: Национален центар за исчезнати и експлоатирани деца - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.