Гидеон против Вејнрајт - Информации за криминал

John Williams 13-08-2023
John Williams

Гидеон против Вејнрајт беше историски случај од 1963 година Врховниот суд , во кој Врховниот суд пресуди дека, во согласност со Четиринаесеттиот амандман од Уставот на САД, од државните судови се бара да обезбедат правен бранител за да ги застапуваат обвинетите кои не можат да си дозволат адвокати. Ова веќе беше потребно според федералниот закон во согласност со петтиот и шестиот амандман, а овој случај го прошири и на државниот закон.

Исто така види: Дајан Даунс - Информации за криминал

Случајот започна кога се случи кражба на 3 јуни 1961 година во собата за базен Беј Харбор во Панама Сити, Флорида. Провалникот скршил врата, скршил машина за цигари, оштетил плоча за снимање, а од каса украл пари. Откако сведокот пријавил дека го видел Кларенс Ерл Гидеон како го напушта базенот со џебови полни со готовина и шише вино околу 5:30 тоа утро, полицијата го уапсила Гидеон и го обвинила за кршење и влегување со намера да изврши ситна кражба.

По апсењето, Гидеон побарал адвокат назначен од судот, бидејќи не можел да си дозволи. Барањето на Гидеон беше одбиено, бидејќи судот изјави дека адвокатите назначени од судот може да се користат само во случаи на смртни прекршоци. Гидеон помина низ неговото судење, дејствувајќи како своја одбрана. Тој беше осуден и осуден на пет години државен затвор.

Од неговата затворска ќелија, Гидеон напиша жалба до Врховниот суд на Соединетите Држави во тужба против секретарот наОдделот за поправки на Флорида, кој беше Х. Г. Кокран. Сепак, Кокран се пензионираше и беше заменет од Луи Л Вејнрајт пред Врховниот суд да го сослуша случајот. Гидеон тврдеше дека му биле ускратени правата од Шестиот амандман и дека државата Флорида не успеала да се усогласи со Четиринаесеттиот амандман.

Врховниот суд пресуди во корист на Гедеон. Случајот драстично влијаеше на правосудниот систем во Соединетите држави. Како резултат на пресудата, само на Флорида беа ослободени 2.000 осудени лица. Гидеон не беше еден од овие лица. На Гедеон му беше доделено повторно судење, кое се одржа пет месеци по одлуката на Врховниот суд. Гидеон беше ослободен од злосторствата и се врати во својот живот на слобода.

Исто така види: Марта Стјуарт - Информации за криминал

Денес, од сите 50 држави се бара да понудат јавен бранител во секој случај. Некои држави и окрузи, како Вашингтон, ДЦ имаат дополнителни процеси на обука на кои адвокатите мора да поминат за да станат јавен бранител.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.