Историја на хероин - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Смртта на популарните актери Филип Сејмур Хофман и Кори Монтејт од Гли ја ставија во центарот на вниманието опасностите од употребата на хероин; сепак, тоа е епидемија која започна многу пред да постои Холивуд.

Се верува дека опиумскиот афион бил одгледуван во Долна Месопотамија од Сумерите околу 3400 п.н.е. и го нарекувале „растение на радост“. Опиумот се одгледувал и користел низ целиот свет стотици години, а во 1800-тите го направил својот пат до Соединетите држави преку кинеските имигранти кои дошле во САД за да помогнат во изградбата на железницата. Опиумот бил попопуларен од алкохолот, а многу луѓе го купувале во салони или во „дувла за опиум“. Опиумот не се користел само рекреативно, туку бил користен и медицински како средство за ублажување на болката. Лекарите честопати им препишувале лекови кои содржат опиум на жени од средна и висока класа кои страдале од „женски проблеми“.

Во текот на раните 1800-ти, германскиот фармацевт Фридрих Сертуернер најде начин да го изолира и апстрахира морфинот, психоактивна хемикалија, од опиумот. До средината на 1800-тите, морфинот беше достапен во САД и со пронајдокот на поткожниот шприц тоа беше пригоден начин за ублажување на болката. За време на Граѓанската војна, употребата на морфин се зголемила бидејќи станал средство за ослободување од болка за повреди поврзани со војна. Бидејќи морфинот предизвикува голема зависност, предизвикувајќи физичка и ментална зависност, илјадници граѓански војнивојниците набрзо станале зависници од морфиум.

Во 1874 година, англискиот истражувач, Ц.Р. сепак, заслугата за откритието често му се дава на Хајнрих Дрезер. Дресер кој работел за германската компанија Баер и го создал хероинот во 1895 година. Во 1898 година, германската компанија Баер објавила дека пронашла замена за морфинот и го пласирала хероинот како средство за ослободување болка без несаканите несакани ефекти на морфинот кои предизвикуваат зависност. Хероинот се продаваше без рецепт како вообичаен лек за оживување на кашлица, болки во градите и болки поврзани со туберкулоза; често се продаваше во комплет што доаѓа со шприц. Хероинот се користел и за лекување и елиминирање на зависноста од морфиум; сепак, додека ги оддалечи луѓето од морфинот, се роди епидемија на зависност од хероин.

Законот за данок за наркотици Харисон беше донесен во САД во 1914 година како начин да се контролира продажбата на хероин и други опијати со барање лекарите и фармацевтите кои ги препишале овие лекови да се регистрираат и да платат данок. Одделот за наркотици при американското Министерство за финансии тогаш ја забрани легалната продажба на наркотици во 1923 година. Една година подоцна, во 1924 година, Законот за хероин го направи нелегално производството и поседувањето на хероин, што ги принудува зависниците нелегално да купуваат хероин од улични дилери. Во 1930-тите беше развиено Федералното биро за наркотици; сепак хероинот сè уште билшверцуван од Азија во САД, со огромен црн пазар во Њујорк.

Шверцот на хероин во САД значително се намали за време на Втората светска војна бидејќи војната ги наруши нормалните меѓународни дистрибутивни патишта што се користат за транспорт на хероин и опиум.

По Втората светска војна, мафијата ја искористи предноста немоќната италијанска влада и постави лаборатории за хероин на Сицилија. Мафијата ја искористи локацијата на Сицилија и можеше да дистрибуира хероин во Европа и во САД. Во исто време, производството на хероин во Кина заврши кога комунистите победија и ја презедоа власта.

Исто така види: Bling Ring - Информации за криминал

Во текот на 1950-тите, САД имаа за цел да го спречат ширењето на комунизмот во Азија, што значеше дека САД треба да формираат сојузи со воените лидери и племињата на Лаос, Тајланд и Бурма. Овој регион бил познат како Златен триаголник и бил (и сè уште е) еден од двата најголеми светски производители на опиум. Како резултат на овој сојуз, имаше огромен пораст на нелегалното производство и продажба на хероин во САД.

Бидејќи хероинот беше лесно достапен и евтин во Виетнам, многу американски војници експериментираа со него додека служеа во Виетнам Војна. Кога главниот град на Виетнам, Сајгон, беше заземен, хероинот „Кина бел“ од Азија повеќе не беше достапен за дилерите и зависниците од САД, што ги натера дилерите да најдат нов извор на опиум. Во 1970-тите дилери продавале хероин познат како „Мексиканска кал“.е добиен од опиум шверцуван од Мексико. Во доцните 1970-ти, друг извор на хероин беше пронајден на Блискиот Исток, претежно во Иран, Авганистан и Пакистан. Во тоа време, употребата на хероин беше сè поголема во внатрешните градови низ САД; НПР исто така објави дека близу 20% од виетнамските ветеринари исто така биле зависници.

Цените на хероинот се зголемија во 1980-тите, а употребата на хероин почна да опаѓа и продолжи да опаѓа во текот на 90-тите додека луѓето експериментираа со крек и кокаин во прав. Екстази, која беше дрога од 70-тите, исто така се врати на сцената со дрогата и беше лек по избор за посетителите на клубовите. Ширењето на ХИВ/СИДА, исто така, придонесе за намалување на употребата на хероин, бидејќи луѓето се оддалечија од користење игли.

Додека хероинот можеби се префрли на задното седиште на други дроги во текот на изминатите неколку децении, тој се врати со одмазда. Епидемија на употреба на хероин се прошири низ целата земја, при што многу од неговите корисници се луѓе од средната до високата класа кои бараат начини да ја заменат својата зависност од лекови против болки на рецепт.

За повеќе информации, посетете ја:

Исто така види: Што е полиграф - информации за криминал

Напната историја на додавање на хероин

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.