Капетан Ричард Филипс - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Сомалиските пирати се добро познати по киднапирањето бродови, но ова е само едно од широкиот спектар на злосторства што тие најчесто ги извршуваат. Познато е дека пиратите крадат, изнудуваат, киднапираат и убиваат додека го ограбуваат отвореното море. На 8 април 2009 година, четворица пирати станаа меѓународни вести кога нападнаа американски товарен брод, Maersk Alabama. На бродот во тоа време имаше дваесет членови на екипажот и нивниот капетан, Ричард Филипс.

Членовите на екипажот се криеја од пиратите додека ги фатија капетанот Филипс и бродот. Откако остана без бензин, пиратите го напуштија бродот со само еден затвореник, капетанот Ричард Филипс. Пиратите, со Филипс во притвор, се качија на сплав за спасување и се упатија кон сомалискиот брег. Планот на пиратите беше да го искористат својот заложник за откуп од милиони долари, кои ќе се искористат за финансирање други нелегални активности и плаќање храна и домување за нивните семејства. Киднаперите се заканија дека ќе го убијат капетанот Филипс доколку не се исполнат нивните барања.

Членовите на екипажот на бродот беа испратени во паника, бидејќи очајнички се обидуваа да повикаат помош за нивниот киднапиран капетан. Разурнувачот УСС Бејнбриџ на CTF-151 беше првиот што одговори на мајдејците од Маерск Алабама, кои им го попречија патот на пиратите во украдениот чамец за спасување, спречувајќи го да избега на земја. УСС Бејнбриџ превезуваше сомалиски преведувач, група разузнавачи и тим од морнарицатаФоките.

На пиратите им снемало храна и вода и почнале да паничат. Капетанот Филипс ја искористи оваа прилика да се обиде да избега, што ги налути своите киднапери. Одлучувајќи дека животот на капетанот е во непосредна опасност, претседателот Обама нареди снајперистите да ги нападнат пиратите. Морнарицата застрела и уби тројца од четворицата пирати на бродот, а четвртиот веднаш преговараше за ослободување на капетанот Филипс. И двајцата ја преживеаја тешкотијата. Последниот пират кој го ослободи капетанот Филипс имаше 15 години во моментот на инцидентот и моментално отслужува 33 години затвор за неговата улога во нападот.

Исто така види: Безбедносни сили на Сталин - Информации за криминал

По инцидентот, Филипс објави книга во која ги изразува своите мисли за заложничката ситуација и раскажувањето на приказната од перспектива на упатен. Филмот насловен Капетан Филипс , во кој се детализираше целиот напад, беше објавен на 11 октомври 2013 година.

Исто така види: Peyote/Mescaline - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.