Киднапирање на тигар - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Киднапирање тигар е специфичен чин што го спојува киднапирањето со втора незаконска активност. Киднапирањето се врши за да се принуди поединец или група да изврши кривично дело. Предмет или лице се држи во заложништво, а киднаперите бараат акција наместо плаќање. Киднапирањето тигар принудува невино трето лице да заврши високо ризична, нелегална работа. Киднапирањата ретко се пријавуваат бидејќи самата природа на поставувањето значи дека жртвите се исто така виновни за извршување на кривично дело.

Терминот „киднапирање на тигар“ доаѓа од начинот на кој тигарот го демне својот плен пред да удри . Криминалците ја користат истата тактика. Тие учат за слабостите на нивните каменоломи пред да ги искористат, на крајот таргетирајќи го предметот или личноста за која веруваат дека ќе предизвика посакувана реакција.

Киднапирањата на тигри потекнуваат од адаптираните тактики на Ирската републиканска армија. Првото регистрирано киднапирање тигар се случило во раните 1970-ти, но практиката станала широко распространета во текот на 1980-тите. Тактиката беше особено плодна меѓу криминалните синдикати во Ирска и Велика Британија. Во 2009 година, членот на ирскиот парламент Чарли Фланаган изјави дека „киднапирањата на тигри се случуваат во Ирска... со брзина од речиси по еден неделно“. грабеж на Банката на Ирска. Малите бизниси со ограничена безбедност се изложени на посебен ризикда биде цел. Повеќето киднапирања на тигри вклучуваат помалку од еден милион фунти. Најдобрата безбедност од киднапирање на тигар е бизнисите да наложат едноставни безбедносни промени, како што е барањето две или повеќе луѓе да работат заедно кога работат во безбедни области.

Исто така види: Марк Дејвид Чепмен - Информации за криминал

Исто така види: Војна на Фојл - информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.