Мона Лиза на Леонардо да Винчи - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Содржина

Леонардо да Винчи Мона Лиза е веројатно најпознатите слики во историјата. Затоа, не е чудно што Мона Лиза беше цел на криминал. На 21 август 1911 година, Мона Лиза беше украдена од музејот Лувр во Париз. Меѓутоа, дури следното попладне некој сфатил дека познатата слика е украдена. Претставниците на музејот веруваа дека Мона Лиза била привремено отстранета за фотографирање за маркетиншки цели. Откако беше пријавено дека сликата е украдена, Лувр беше затворен една недела, а пристигнаа над 200 службеници од француското национално одделение за криминалистичка истрага. Тие ја пребараа секоја соба, плакарот и аголот на неславно огромниот музеј од 49 хектари. Кога не успеале да ја вратат сликата, иследниците започнале исцрпувачки лов по Мона Лиза . Тие испрашуваа безброј луѓе пред да утврдат дека сликата најверојатно е засекогаш изгубена.

Исто така види: Џастин Бибер - Информации за криминал

Мона Лиза ја немаше две години пред да биде пронајдена блиску до местото каде што беше првично насликана, во Фиренца, Италија. Винченцо Перуџа, вработен во музејот ја украл сликата, ја сокрил во плакарот за метла и чекал да замине додека музејот не биде затворен тој ден. Сликата била доволно мала за да биде скриена под палтото. Перуџа две години ја криел Мона Лиза во својот стан и на крајот бил фатен кога се обидел да ја продаде наГалеријата Уфици во Фиренца. Перуџа беше италијански националист и веруваше дека Мона Лиза и припаѓа на Италија. По италијанската турнеја, сликата била вратена во нејзиниот сегашен дом во Лувр во 1913 година. Перуџа бил осуден и отслужил шестмесечна казна за кражбата, иако во Италија бил поздравен како национален херој.

Исто така види: Форензичка ентомологија - информации за криминал

Стока:

  • Леонардо да Винчи уметнички плакат за печатење на Мона Лиза
  • Кражбите на Мона Лиза: За кражба на најпознатата слика на светот
  • Исчезната насмевка : Мистериозната кражба на Мона Лиза
  • Каперот на Мона Лиза
  • Кодот на Да Винчи (Ден Браун)
  • John Williams

    Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.