Национален центар за исчезнати и експлоатирани деца - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Поттикнати од киднапирањето на Итан Патц, киднапиран од аголот на улица во Њујорк во 1979 година, и Адам Волш, кој беше киднапиран од трговски центар во 1981 година, полицијата бараше подобра начин за справување со пријавите за исчезнати и експлоатирани деца. До 1984 година, полицијата имаше можност да внесува и пристапи до информации од националниот криминален компјутер на ФБИ за украдени автомобили, украдени пиштоли, па дури и украдени добиток, но таква база на податоци не постоеше за киднапираните деца. Во таа година, Конгресот на Соединетите Американски Држави го усвои Законот за помош на исчезнатите деца , со кој е основан Национален ресурсен центар и Центар за расчистување на исчезнати и експлоатирани деца. На 13 јуни 1984 година, претседателот Роналд Реган официјално го отвори Националниот центар за исчезнати и експлоатирани деца (NCMEC), како и националната бесплатна телефонска линија за исчезнати деца 1-800-THE-LOST.

Исто така види: Јавни непријатели - Информации за криминал

Оттогаш ова непрофитна организација служеше како ресурс на нацијата за прашања во врска со исчезнатите и сексуално експлоатирани деца, како и обезбедување информации на органите за спроведување на законот, родителите и децата, вклучувајќи ги и жртвите. NCMEC е водечка организација која работи со органите за спроведување на законот за решавање и намалување на бројот на киднапирани и сексуално експлоатирани деца. Денес, со помош на NCMEC, службениците за спроведување на законот се подобро подготвени и поспособни ефективно да одговорат на извештаите за киднапирање иексплоатација. Сепак, има уште многу работа да се направи во спречувањето на киднапирањето деца; секоја година сè уште има илјадници деца кои не се враќаат дома, а уште повеќе стануваат жртви на сексуална експлоатација.

Се проценува дека 800.000 деца се пријавуваат за исчезнати секоја година – повеќе од 2.000 деца секој ден. Се проценува дека 1 од 5 девојчиња и 1 од 10 момчиња ќе бидат сексуално жртви на 18 години. Сепак, само 1 од 3 ќе каже некому.

Исто така види: Џејмс Бурк - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.