OJ Simpson Bronco - Информации за криминал

John Williams 14-07-2023
John Williams

Исто така види: Мари Ное - Информации за криминал

На 17 јуни 1994 година, преку 95 милиони гледачи беа воодушевени кога вестите ширум земјата го прекинаа петтиот натпревар од финалето на НБА за да ја покажат полицијата во бавна потера со бела 1993 година Форд Бронко на празен автопат во Калифорнија.

На задното седиште беше поранешната НФЛ ѕвезда О.Џ. Симпсон со пиштол се заканува дека ќе се самоубие. Само што беше издаден налог за негово апсење за убиствата на неговата поранешна сопруга Никол Браун Симпсон и Роналд Голдман на 12-ти јуни. Тие беа пронајдени брутално избодени пред нејзиниот дом, а Симпсон беше главниот осомничен.

Бронкото го управуваше поранешниот играч на НФЛ Ал Каулингс, пријател на Симпсон и сопственик на возилото. Каулингс тврдеше дека Симпсон го натерал во возилото, му се заканувал со пиштолот, наводно да ги одведе до гробот на Никол. Потерата продолжила околу 2 часа, а полицијата телефонирала со Симпсон, обидувајќи се да го спречи да му стави крај на животот. Потерата на крајот заврши во куќата на Симпсон во Брентвуд каде тој им се предаде на властите. Сега култната снимка од потерата никогаш не била прикажана за време на судењето.

Исто така види: Буч Кесиди - Информации за криминал

Многу луѓе погрешно веруваат дека Бронко од потерата бил во сопственост на О.Џ. Симпсон. И двајцата поседуваа иста марка и модел на возило бидејќи Каулингс го купил своето Бронко намерно идентично со оној во сопственост на Симпсон. Бронко на Симпсон, сепак, бил пронајден надвор од неговиот домноќта на убиствата со траги од крв од двете жртви внатре во неа и одземени како доказ.

Назад во библиотека за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.