Операција Валкирија - Информации за криминал

John Williams 04-08-2023
John Williams

Пред Операцијата Валкирија во 1944 година, полицајците поминаа две години подготвувајќи го последниот обид за атентат на Адолф Хитлер. Неколку членови на германската влада веруваа дека Хитлер ја уништува Германија и сфатија дека нивната единствена надеж да не бидат уништени од сојузничките сили е да го отстранат од власт. До 1944 година веќе имаше неколку неуспешни обиди за живот на Хитлер. Овој обид би барал сосема нов план, бидејќи додека траела војната, Хитлер речиси никогаш не ја посетил Германија, а неговиот тим за безбедност беше во состојба на готовност поради други неуспешни напори.

Главните заговорници на заговорот го вклучија и Клаус фон Штауфенберг , Вилхелм Канарис, Карл Герделер, Јулиус Лебер, Улрих Хасел, Ханс Остер, Петер фон Вартенбург, Хенинг фон Тресков, Фридрих Олбрихт, Вернер фон Хефтен, Фабијан Шлабрендорф, Лудвиг Бек и Ервин фон Вицлебен; сите тие беа или членови на воената или бирократската влада. Нивниот план се вртеше околу ревидираната верзија на операцијата Valkyrie (Unternehmen Walküre) со цел да добијат контрола над нацијата и да можат да склучат мир со сојузниците пред да ја нападнат Германија. Оваа операција, одобрена од самиот Хитлер, требаше да се користи доколку дојде до нарушување на законот и редот или комуникацијата помеѓу различни делови на владата поради востание или напад. Во изменетата верзија, иницијативен фактор би била смрттана Хитлер заедно со некои од неговите клучни советници со сомнеж дека паѓаат на пофанатичните гранки на власта, принудувајќи ја резервната армија, под раководство на генералот Фридрих Фром, да ја преземе контролата врз владата. Овие трупи потоа ќе заземат важни згради и комуникациски станици во Берлин за да можат заговорниците да ја придобијат и реорганизираат германската влада. Ова е причината зошто планот беше да се убие не само Хитлер, туку и Хајнрих Химлер, бидејќи како шеф на СС тој беше веројатниот наследник на Хитлер. Химлер веројатно би бил исто толку лош ако не и полош од самиот Хитлер. Друго прашање се појави во Фром; тој беше единствениот друг човек покрај Хитлер кој можеше да ја спроведе операцијата Валкирија, па ако не се придружи на заговорниците, планот брзо ќе се распадне штом ќе се реализира.

На 20 јули 1944 г. по неколку прекинати обиди, Фон Штауфенберг одлетал во бункерот на Хитлер во Источна Прусија, наречен Волчица, за да присуствува на воена конференција. Откако пристигна, тој се оправда во бањата, каде што го иницираше тајмерот на бомбата што ја носел во својата актовка; ова ќе му даде десет минути да ја евакуира зградата пред да се активира. Тој се врати во конференциската сала, каде Хитлер беше присутен меѓу повеќе од 20 други офицери. Фон Штауфенберг ја стави актовката под масата, а потоа замина да земе планиран телефонјавете се. Откако поминале минути, слушнал експлозија и видел чад како доаѓа од конференциската сала, оставајќи го да верува дека планот бил успешен. Тој брзо ја напушти Волчицата за да лета назад во Берлин за да може да ја одигра својата улога во реформирањето на владата.

Сепак, Фон Штауфенберг згреши. Од четирите жртви, Хитлер не беше ниту една, а спротивставените извештаи за тоа дали е мртов или жив ги натераа оние во Берлин да заглават во иницирањето на операцијата Валкирија. Ова доведе до неколкучасовна конфузија и спротивставени извештаи од двете страни додека Хитлер, кој беше само полесно повреден, не се опорави доволно за да повика неколку полицајци за да ги извести за неговото преживување. Фром, со надеж дека ќе ги смири сите сомнежи за себе, веднаш наредил да се погубат Фон Стафенберг и уште тројца негови заговорници. Тие беа егзекутирани со стрелачки вод во раните утрински часови на 21 јули. Уште околу 7.000 луѓе ќе бидат уапсени за активности поврзани со заговорот на 20 јули, а околу 4.980 ќе бидат егзекутирани за нивните злосторства, вклучувајќи го и Фром.

Исто така види: ДБ Купер - Информации за криминал

Постојат многу теории зошто експлозијата не го уби Хитлер. Двата најзначајни фактори ги вклучуваат ногата на конференциската маса и самата конференциска сала. Фон Штауфенберг ја ставил актовката со бомбата на страната од ногата на масата најблиску до Хитлер, но извештаите покажуваат дека тоа билосе пресели од првобитната позиција, испраќајќи ја јачината на експлозијата подалеку од Хитлер. Вториот фактор беше локацијата на состанокот. Доколку конференцијата се случеше во една од затворените простории во бункерот, како што некои извори велат дека требаше да биде, тогаш експлозијата ќе беше повеќе контролирана и со поголема веројатност да ги убиеше предвидените цели. Но, како што се случи во една од конференциските згради на отворено, јачината на експлозијата беше помалку концентрирана.

Исто така види: Ненси Дру книги - информации за криминал

Иако неуспехот на овој обид беше удар за сите кои се спротивставија на владеењето на Хитлер, тој навистина го симболизира слабеењето на германската влада и почетокот на победата на сојузниците.

Во 2008 година, филмот Valkyrie со Том Круз во главната улога, го прикажува обидот за атентат на 20-ти јули и неуспешното извршување на операцијата Valkyrie.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.