Препознавање и реконструкција на лицето - Информации за криминал

John Williams 11-08-2023
John Williams

Препознавањето на лицето и реконструкцијата на лицето се многу важни за форензиката. И двајцата имаат единствена улога кога истражуваат криминал.

Препознавањето на лицето се користи за да се обиде позитивно да се идентификува осомничениот. Ова може да се направи преку очевидец или ако има слика може да се користи технологија. Оваа технологија е софтвер за препознавање лица кој користи специфични точки на сликата и потоа ги споредува тие точки со истите точки на слики кои се во базата на податоци.

Реконструкцијата на лицето се користи за да се обиде позитивно да ја идентификува жртвата. Ова може да се направи или со тридимензионална реконструкција, која користи ткивни маркери и глина за да формира приближна реконструкција, или дводимензионална реконструкција која користи фотографија и скицирање за да се обиде да создаде приближна реконструкција.

Препознавањето на лицето и реконструкцијата на лицето се поврзуваат едни со други затоа што иако програмите за препознавање лица се користат за позитивно да се идентификува осомничениот, а реконструкцијата на лицето се користи за да се обиде позитивно да ја идентификува жртвата. И двете од нив работат на иста цел, да се обидат да го идентификуваат непознатото. И тие го прават тоа со користење на точки на лицето за да им помогнат да ги водат за да се надеваме дека сликата може да се совпадне или за да може скулпторот да ја направи реконструкцијата што е можно попрецизна. Ако се погледне, реконструкцијата на лицето е само уште една форма на лицепрепознавање.

3D форензичка реконструкција на лицето е уметност на реконструкција на тоа како би можело да изгледа лицето од череп. Оваа техника најчесто се користи на откриени скелетни остатоци каде што идентитетот на жртвата е непознат; тоа е последно средство кога сите други начини на идентификација не успеале да го обезбедат идентитетот на жртвата. 3D реконструкцијата на лицето не е законски призната техника за позитивна идентификација и не е дозволена на суд како вештачење.

Реконструкцијата на лицето започнува со проценка на расата, полот и возраста на сопственикот на черепот. Расата и полот може да се одредат со релативно добра точност само од черепот, а одредени возрасни групи може многу слабо да се приближат и од черепот. Процесот на реконструкција започнува со правење калап од непознатиот череп со закачена вилица и лажни очи на место. Маркери за длабочина се поставени на 21 различно „значајно“ подрачје на мувлата на черепот за приближно да се приближи дебелината на ткивото на лицето што се наоѓа на черепот. Овие дебелини на ткивата се приближни од просеците на други луѓе од иста возраст, пол и раса како што се претпоставува дека е черепот. Мускулите на лицето потоа се ставаат на калапот, а потоа лицето е изградено со глина до еден милиметар од маркерите за длабочина како ткиво. Поставувањето на носот и очите е многу тешко да се процени поради огромната количина наможна е варијација, се користат математички модели за да се направат приближувањата, се претпоставува дека устата е иста ширина како и растојанието помеѓу зениците. Во реконструкцијата на лицето, очите, носот и устата најчесто се работи за погодување. Карактеристиките како што се родените дамки, брчките, тежината, лузните и таквите се во најдобар случај претпоставки и всушност не можат да се утврдат од черепот.

Исто така види: 21 Jump Street - информации за криминал

Не е воспоставена единствена методологија за 3D форензичка реконструкција на лицето, така што постојат голем број на различни методи, на крајот реконструкцијата на лицето е научно заснована претстава на уметникот за тоа како би можело да изгледа лицето. 3D реконструкцијата на лицето се смета за инхерентно неточна и различни уметници, со оглед на истиот череп, секогаш ќе се враќаат со различен изглед.

Исто така види: Мајкл М. Баден - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.