Процес на криминална постава - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Пред неколку векови, кога форензичката наука не беше воспоставена примена во полициските истраги, сведочењата на очевидците беа методот за собирање на фактите за злосторството. Во денешно време, извештаите на очевидците не се веродостојни поради многу причини, една од нив е дека полицијата може да води, намерно или ненамерно, очевидци кон одреден осомничен. Процесот на криминална постава е инструментален дел за идентификување на криминалците. Треба да се поттикне чесна и темелна процедура на визуелната сметка меѓу иследниците.

Поради оваа причина, Претставничкиот дом усвои нацрт-закон на 1 мај 2012 година, со кој се менува полициското однесување за време на криминални групи за да се подобри веродостојноста на очевидците. Предлог-законот се заснова на научни студии направени за тоа како да се подобри процесот на криминална постава.

Исто така види: Желка - Информации за криминал

За време на типичен процес на криминална постава, или направен со еднонасочно огледало или во книга со фотографии, осомничениот заедно со „ полнила“ му се презентираат на очевидецот.

Направени се научни студии за да се подобри веродостојноста на очевидецот. Модификациите вклучуваат користење на секвенцијална постава што е кога очевидецот ќе погледне една слика во исто време. Ова го намалува бројот на пати кога очевидец погрешно би идентификувал за 22%.

Во овој момент, законот ќе биде разгледан од Сенатот.

Исто така види: Тексас против Џонсон - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.