Првиот одговор - Информации за криминал

John Williams 28-07-2023
John Williams

Прв одговор - службеникот кој реагира прв на местото на настанот - има одговорност да ја заштити јавноста и местото на злосторството и да ги контролира промените направени на местото на злосторството најдобро што можат. Првата одговорност на првиот одговор откако ќе се увери дека тие самите не воведуваат промена на местото на настанот е јавната безбедност. Тоа значи безбедност на службеникот како и на граѓаните. За да се заштитат себеси и граѓаните, важно е првопријавениот да се паркира подалеку од местото на настанот. Ова е така што доколку се уште има осомничен на местото на настанот, присуството на полицаец нема да биде очигледно и нема да ги влоши работите. Исто така, поради јавната безбедност, важно е првиот што реагира да го пребара местото на настанот за осомничен. Пребарувањето може да вклучи полицаецот да остави некои траги од нивното присуство. Сепак, ова сепак треба да биде минимално, а првиот одговор треба да се обиде да го ограничи она што го допира и каде одат. Откако местото на настанот се смета за безбедно, полицаецот мора да го обезбеди местото на настанот. Чекорите се следни:

A. Отфрлете ја МНОГУ ГОЛЕМА област околу местото на настанот.

Б. Држете ги СИТЕ надвор и подалеку од местото на настанот.

В. Осигурете се дека само овластени лица се дозволени

во местото на злосторството.

Постојат два фактори кои потенцијално би можеле да го променат местото на злосторството: луѓето и времето. Луѓето можат да се контролираат со чувањесите кои не се оддалечени од местото на настанот од страна на органите на редот. Кога луѓето ќе влезат на сцената, важно е да се води дневник. Дневникот треба да го содржи следново:

A. Името на секое лице кое влегува на сцената

Б. Датумот и времето кога секое лице стапило на сцена

Исто така види: Џуди Буеноано - Информации за криминал

C. Причината за секое лице кое влегува на сцена

Исто така види: Криминални умови - информации за криминал

Д. Датумот и времето кога секое лице излегува од местото на настанот

Овој дневник е неопходен за да се запише секој дополнителен доказ што може да се остави внатре. Доколку овој дополнителен доказ се испита на суд, постојат записи кои покажуваат дека ова лице влегло на местото на злосторството поради одредена причина и дека со право било таму бидејќи првиот што реагирал им дал океј.

Конечната работа на првиот одговор е да интервјуира и испрашува потенцијални сведоци и потенцијални осомничени. Важно е да се има на ум дека првиот што ќе одговори не треба долго да интервјуира или да прашува. Долготрајното испрашување треба да им се остави на службениците кои следат, бидејќи вашата главна должност како прв одговор е да го обезбедите местото на настанот и да ги заштитите местото на настанот и луѓето.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.