Семејство Бонано - Информации за криминал

John Williams 26-08-2023
John Williams

Жозеф Бонано (1905-2002) беше долгогодишен шеф на еден од петте врвни криминални синдикати или „семејства“ на италијанската мафија во Соединетите држави. Од 1931 до 1966 година, Бонано владееше над екстремно моќното и корумпирано семејство Бонано, како и со криминалната империја која се протегаше од Бруклин до Калифорнија.

Името „Lucky“ Лучијано е уште една голема фигура во историјата на мафијата. Во 1931 година, тој, заедно со мафијашкиот бос Вито Џеновезе, ненамерно му го дадоа на Бонано неговото отворање со наредба да се погуби криминалниот бос за кој работел Бонано, Салваторе Маранзано. Бонано го презеде криминалниот синдикат „Маранзано“, кој потоа беше наречен семејството Бонано. Ова уметничко дело го именува и Стефано Магадино, кој бил братучед на Бонано. Бонано и Магадино се отуѓија во средината на 1960-тите кога Бонано се обиде дополнително да ја надгради својата позиција како еден од петте најмоќни шефови. Тој го организираше убиството на двајца од другите врвни шефови, Томас Лукезе од семејството Лукезе и Карло Гамбино од семејството Гамбино (преостанатите мафијашки семејства беа Коломбос и Џеновес).

Исто така види: Château d'If - Информации за криминал

Неверојатно, тоа не беше до Во 1980 година, на 75-годишна возраст, Џо Бонано беше успешно осуден за какви било сериозни злосторства. Полицијата потоа го затвори под обвинение за попречување на правдата и граѓанско непочитување на судот.

Во 1991 година, Бонано алудираше на неговата позиција во Комисијата - навладино тело на американската мафија, преку калиграфско дело што го создал користејќи обоени мастила и хартија. Во овој уметнички артефакт, Бонано се опишува себеси дека сака да биде „добар татко“ кој „ќе ги прави работите правилно, според старата традиција, колку што е можно повеќе“. Овие откривачки зборови ги повторуваат изјавите што ги даде претходно во неговата автобиографија Човек од чест (1983), во која тој напиша: „[а]татко на семејство бев како шеф на државата… да води надворешни работи со [другите] семејства“. Во истата книга тој, исто така, се истакна како меѓу „луѓето на старата традиција“, кои формираа и контролираа „еден вид влада во сенка што постоеше заедно со официјалната влада“. Многу познати мафијашки водачи го изразија своето противење на книгата и дека Бонано го прекршил нивниот кодекс на честа. Бонано ја бранеше книгата како израз на неговиот животен стил и традиции кои беа над кодот на тишината.

Бонано почина од природна смрт во 2002 година, на 97-годишна возраст, со пријателите и семејството покрај него. Синдикатот Бонано сè уште постои.

Исто така види: Црните вдовици од Ливерпул - информации за криминал

Назад во библиотеката за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.