Сериски убијци против масовни убијци - информации за криминал

John Williams 09-08-2023
John Williams

Сериски убијци против масовни убијци

Некои би рекле дека Џек Мевосек од деветнаесеттиот век е синоним за Џејмс Холмс, стрелецот во кината Аурора, Колорадо. И двајцата се убијци, нели? Сепак, овие двајца убијци спаѓаат во две сосема различни категории на убијци. Џек Мевосек, неидентификувана личност, озлогласена за убиство на неколку жени во сиромашните квартови во Лондон во деветнаесеттиот век, е сериски убиец. Џејмс Холмс застрела и уби дванаесет луѓе и повреди педесет и осум други во кино во Колорадо, со што стана масовен убиец. Бројките и времето се важни фактори.

Сериски убиец е конвенционално дефиниран како лице кое убива три или повеќе луѓе во период од повеќе од еден месец, со време на „ладење“ помеѓу убиствата. За сериски убиец, убиствата мора да бидат посебни настани, кои најчесто се водени од психолошка возбуда или задоволство. На сериските убијци често им недостасува емпатија и вина, а најчесто стануваат егоцентрични индивидуи; овие карактеристики класифицираат одредени сериски убијци како психопати. Сериските убијци често користат „маска на разум“ за да ги сокријат своите вистински психопатски тенденции и да изгледаат нормални, дури и шармантни. Најзабележителен пример за шармантен сериски убиец е Тед Банди, кој би лажирал повреда за да изгледа безопасно за своите жртви. Тед Банди е класифициран како организиран сериски убиец; методично го испланирал неговото убиство игенерално ја демнеше својата жртва неколку недели пред да го изврши делото. Тој извршил околу триесет убиства од 1974-1978 година пред неговото конечно апсење. Познато е дека сериските убијци како Тед Банди се организирани и психолошки мотивирани да извршат убиства, што ги одделува од масовните убијци кои се чини дека убиваат по случаен избор во исто време.

Исто така види: Марија Чита - Информации за криминал

Сериски убијци против масовни убијци

Масовните убијци убиваат многу луѓе, обично во исто време на една локација. Со некои исклучоци, многу масовни убиства завршуваат со смрт на сторителите, било со самонанесување или од страна на органите на прогонот. Според д-р Мајкл Стоун, професор по психијатрија во Колумбија, масовните убијци се генерално незадоволни луѓе и имаат слаби социјални вештини и малку пријатели. Општо земено, мотивите на масовните убијци се помалку очигледни од оние на сериските убијци. Според Стоун, 96,5% од масовните убијци се мажи, а повеќето од нив не се клинички психотични. Наместо да бидат психопат како повеќето сериски убијци, масовните убијци имаат тенденција да бидат параноични поединци со акутни нарушувања во однесувањето или социјални нарушувања. Како сериските убијци, масовните убијци исто така покажуваат психопатски тенденции, како што се сурови, манипулативни и несочувствителни. Сепак, повеќето масовни убијци се социјални неприлагодени или осаменици кои се предизвикани од некој неконтролиран настан.

Сериските убијци и масовните убијци често го покажуваат истотокарактеристики на манипулација и недостаток на емпатија. Она што ги разликува двете е времето и бројот на убиствата. Сериските убијци извршуваат убиства во долг временски период, и често на различни места, додека масовните убијци убиваат во една локација и временска рамка.

Исто така види: Били Кид - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.