Sing Sing Prison - Информации за криминал

John Williams 21-08-2023
John Williams

Колекцијата на музејот за криминал еднаш држеше брава од ќелијата од Њујоршкиот затвор Синг Синг (изграден 1825 година) толку зарѓан и обезбоен од староста што изгледа како некој да го закопал. Всушност, еден од пенолозите од ерата изјавил дека за да можат затворениците целосно да се соочат и да се покаат со своето криминално минато, тие треба „буквално да бидат закопани од светот“. Пенолошката мисла во тоа време веруваше дека постои многу силна врска помеѓу архитектурата на затворот, присилната социјална изолација на осудениците и способноста на затвореникот вистински да се реформира и да се обиде да го обнови својот уништен живот. Поради овие причини, капетанот Елам Линдс, управник на њујоршкиот затвор Обурн и првиот управник на Синг Синг, им наредил на првите 100 затвореници од Sing Sing да ги изградат зградите од мермерни камења ископани во близина. Резултирачкиот комплекс беше тивок како камена гробница. Интересно, името Sing Sing е преземено од името на локалното село. Селото Синг Синг го добило името по зборовите на локалното индиско племе „синт тоне“ или „камен на камен“. Затворот ја следеше политиката на тишина во затворот Обурн, која им забрануваше на затворениците да испуштаат какви било непотребни звуци. Затворениците ниту можеа да зборуваат меѓу себе, ниту, иронично, можеа да пеат. Тие не можеа да се вклучат во никакво нарушувачко однесување спротивно на прописите на „тивкиот систем“, кој се обидуваше да го подобри нивниот моралза време на нивното затворање. Како резултат на тоа, Синг Синг стана „една од најрепресивните институции во Америка“.

Таа стана и еден од најпознатите затвори. Озлогласениот ограбувач на банка, Вили Сатон , одлежа време во (и подоцна избега од) Синг Синг, а Џулиус и Етел Розенберг, озлогласените комунистички шпиони, умреа на електричната столица таму. Холивудските гангстерски филмови често го прикажуваат „Пеј пеј“ во нивните резолуции, на пример, познатиот гангстер на екранот Џејмс Кегни завршил таму откако органите за спроведување на законот го испратиле „нагоре по реката“. И покрај неговата икона и застрашувачка репутација како застрашувачки магацин за најлошите криминалци во општеството, неодамна имаше обид да се затворат вратите на Sing Sing засекогаш. Неколку државни и локални пратеници, заедно со илјадници жители од блиското село, сега познати како Осининг, побараа од гувернерот на Њујорк Ендрју Куомо да го затвори објектот со максимална безбедност и да ги премести сегашните 1.725 затвореници во нов или реновиран затвор на друго место во држава. Тие се надеваа дека ќе го претворат кампусот на Синг Синг од 60 хектари покрај реката во област со продавници и станови, кои можеби ќе ја зголемат вредноста на имотот и ќе генерираат повеќе даноци за локалната власт без пари. Местото е опишано како „прекрасно“ со „феноменални глетки“ кои нудат спектакуларни зајдисонца. Куомо, сепак, посочи дека нема да затвори никаков максимум-безбедносни затвори во кои се сместени опасни убијци и силувачи и други кои биле осудени за големи злосторства.

<

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.