Соли за капење - информации за криминал

John Williams 10-07-2023
John Williams

Солите за капење , исто така познати како дизајнерски катинони или синтетички стимуланси , првпат беа формулирани во 1920-тите и по долга пауза повторно се појавија на 21-ви век. Невообичаеното име, „ соли за капење “, е земено од маската дека лековите се продаваат во главни продавници и продавници. Други маски на лекот е означен како што вклучуваат растителна храна, средство за чистење накит и прашок за бебиња. Вообичаените имиња за овие производи вклучуваат: „Bliss“, „Blue Silk“, „Cloud Nine“, „Purple Wave“ и „White Lightening“.

Солте за капење се познати како дизајнерски лек. Дизајнерски лек е лек развиен во лабораторија дизајниран да ги имитира ефектите на различни постоечки лекови, вклучувајќи, во случај на соли за капење, стимуланси како амфетамин. Хемичарите кои ги создаваат овие различни лекови користат супстанции кои сè уште не се класифицирани како нелегални за да ги создадат своите производи. Ова овозможува синтетичките дроги, како Спајс и солите за капење, да се продаваат на интернет, во продавници, па дури и во локалната продавница. Исто така, им овозможува на овие лекови да останат неоткриени со стандардно тестирање на лекови.

Две од најчестите синтетички соединенија користени во создавањето на овие производи од сол за капење се Мефедрон и МДПВ. Мефедрон и МДПВ се верзии на човек-човек на природен стимуланс познат како катинон. Во природата, катинонот се наоѓа во растението khat на Африка и Арапскиот Полуостров.

Солите за капење може да се земаат орално,пуши, шмркаше или се става во раствор и се инјектира. Ефектот од употребата на соли за капење често се споредува со други стимуланси како амфетамин и кокаин. Симптомите на користење на соли за капење може да вклучуваат забрзан пулс, параноја, заблуди, халуцинации, напад на паника, напади, агитација, агресија и дехидрација. Постои зголемен ризик од срцев удар и/или мозочен удар кога се користат соли за капење.

Исто така види: ДБ Купер - Информации за криминал

Поради релативно краткото време на повторното оживување, има малку докази за тоа дали солите за капење се адитивни или какви ефекти може да имаат на различни телесни системи.

Исто така види: Actus Reus - Информации за криминал

Во јули 2012 година, Законот за спречување на злоупотреба на синтетички дроги го прогласи нелегално поседувањето, користењето или дистрибуирањето на многу од хемикалиите што се користат во создавањето на соли за капење, вклучувајќи ги Мефедрон и МДПВ, ставајќи ги под Распоред I од Законот за контролирани супстанции.

За повеќе информации, посетете ја:

www.dea.gov

www.drugabuse.gov

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.