Стаклена анализа - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Доказите за траги може да се најдат на местото на злосторството во повеќе различни форми, вклучувајќи влакна и влакна, стакло или земја. Анализата на стакло вклучува одредување на типот на стакло врз основа на стаклени фрагменти. Сепак, целото скршено стакло или прозорец може да биде од помош при одредување насока и низа на сила.

Определување тип на стакло: Овој тип на определување споредува познат примерок со стаклен фрагмент за да види дали двата примероци дојдоа од ист извор.

Исто така види: Џон Мекафи - Информации за криминал

Стаклото може да се направи од различни материјали кои се разликуваат од серија до серија. Присуството на различни материјали во стаклото го олеснува разликувањето на еден примерок од друг. Исто така, својствата на стаклото може да варираат во зависност од температурата на која е изложено стаклото за време на производството. Основните својства, како што се бојата, дебелината и заобленоста, исто така можат да помогнат да се идентификуваат различни примероци од стакло само со нивно гледање. Оптичките својства, како што е индексот на рефракција (RI), се дефинирани со различни методи на производство. RI е начинот на кој светлината минува низ стаклото. Ова може лесно да се измери дури и на мали фрагменти од стакло. Овие својства помагаат да се означи дека два примероци од стакло би можеле да бидат од ист извор.

Определување на насоката на силата: Овој метод одредува во која насока проектил поминал низ стаклото со проценка на радијалните фрактури во напрвиот концентричен прстен на фрактура на стакло.

Одредувањето на насоката на силата е процес кој лесно го прави техничар на местото на злосторството. Целта на ова определување е да се утврди во која насока проектилот поминал низ стаклото. Методот што се користи за да се утврди ова е правилото 4R: Линиите на гребенот на радијалните фрактури се под прав агол на задниот дел.

Исто така види: Џастин Бибер - Информации за криминал

Првиот чекор во овој метод е да се пронајдат радијални фрактури кои се во рамките на првата концентрична фрактура. Радијалните фрактури се слични на краците на тркалото. Концентричните фрактури ги поврзуваат радијалните фрактури во шема слична на пајакова мрежа. Следниот чекор е да откриете која страна од фрагментот беше свртена внатре и која страна беше свртена кон надвор. Загадувачите или остатоците од внатрешната површина ќе се чувствуваат поинаку од надворешната површина и помагаат во одредувањето на страните.

Откако техничарот ќе најде радијална фрактура и ќе одреди на која страна од стаклото е свртена каде, тој мора да ја погледне скршената работ на стаклото. Кога проектил удира во стакло, тој создава гребени наречени конхоидни фрактури по должината на работ кои се видливи во профилот. Овие конхоидни фрактури се речиси паралелни со страната во која била применета сила (правецот од кој дошол проектилот). Страната на стаклото спротивна на силата е задната страна на стаклото; ова е страната на стаклото во која лежат конхоидните фрактури десноагли.

Секвенца на определување на силата: Испитувачот може да ја утврди низата на истрелите со разгледување на завршните точки на радијалната фрактура. Радијалните фрактури на првиот истрел ќе се прошират целосно, додека радијалните фрактури на следните истрели ќе бидат запрени или отсечени кога ќе дојдат во контакт со претходни фрактури.

Анализата на стаклото може да биде корисна на различни начини. Фрагменти од стакло на местото на злосторството секогаш треба да се собираат и анализираат бидејќи може да се соберат неколку индиции за настаните што се случиле за време на злосторството. Фрагменти од стакло од фаровите на сцената со удар и бегство може да остават траги за непознатото возило. Исто така, фрагментите од стакло можат да и помогнат на полицијата да одреди во која насока бил испукан првиот куршум низ стаклото. Овие индиции можат да се соберат преку анализа на дури и најмалите фрагменти од стакло.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.