Стрелачки одред - Информации за криминал

John Williams 30-07-2023
John Williams

Смртта со стрелање е форма на егзекуција обично резервирана за воениот персонал. Концептот е едноставен: затвореникот или стои или седи до ѕид од тули или некоја друга тешка бариера. Пет или повеќе војници се редат рамо до рамо неколку метри подалеку и секој го насочува своето огнено оружје директно во срцето на затвореникот. По слушањето на сигналот повикан од висок офицер, сите пукачи пукаат истовремено.

Исто така види: Кој познат случај на настинка треба да го решите? - Информации за криминал

Во повеќето случаи, затвореникот ќе биде со врзани очи кога ќе биде поставен пред стрелачкиот одред. Во некои прилики, луѓето бараа да не ги покриваат очите за да можат да ги гледаат своите џелати, но тоа е ретко. Честопати, врзувањето на очите е исто толку во корист на џелатите колку што е за затвореникот. Кога осуденото лице може директно да погледне во членовите на стрелачкиот вод, тоа во голема мера ја намалува анонимноста на џелатите, создавајќи постресна ситуација за оние кои едноставно ја исполнуваат својата должност.

Иако секој член на стрелачкиот вод мора да пука , еден од стрелците обично добива пиштол со празно. Ова осигурува дека никој од групата не може со сигурност да знае кој од нив го испукал фаталниот круг. Во неколку наврати, осудената е погодена со неколку куршуми и живеела. Кога тоа ќе се случи, последниот стрелец го испраќа лицето од непосредна близина.

Пред години, армиите користеа стрелачки одреди за да ги отстранат војниците кои изведуваапредавнички дела или кои одбиле да учествуваат во воените напори. Тоа беше и стандардна казна за воениот персонал кој извршил насилни злосторства како што се силување или убиство на невини цивили. Иако оваа постапка оттогаш избледе во модерното време, таа сè уште се смета за правна процедура за справување со криминални војници и политички фигури во многу земји.

Стрелачките одреди не се резервирани само за луѓе кои служат во војската. Некои армии го користеа овој метод за да ги убијат граѓаните на земјите што ги напаѓаа. Жртвите на овие одреди на смртта најчесто се закопуваат во масовни гробници по престрелките. Овој грозоморен чин се смета за злосторство против човештвото и може да биде казниво од Меѓународниот кривичен суд.

За повеќе информации, посетете ја:

Методи на извршување

Исто така види: Хју Грант - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.