Траги за гуми - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Впечатоците на патеката на гумите се класифицирани како доказ за шаблонот бидејќи впечатоците на трасата на гумите оставаат зад себе уникатна шема. Исто како што впечатоците од чевлите можат да помогнат во стеснувањето, брендот, стилот и големината, патеките на гумите имаат способност да го прават истото. Впечатоците од патеката на гумите може да се обидат да се совпаднат преку базите на податоци што може да се пребаруваат што ги составиле производителот, ФБИ или друга агенција. Овие бази на податоци му помагаат на истражувачот да одреди каков тип на гума оставил впечаток и каква марка е гумата. Откако ќе се утврди ова, може да помогне да се намали за каков тип на возило ќе се користи гумата. Како и повеќето докази, трагите од гумите може да се користат за да се помогне во идентификацијата на сторителот со поставување на осомничениот на местото на настанот со усогласување на гумите со гумите на сомнителното возило.

Тешко е за две возила да остават иста трага од гумата. Тоа е затоа што како што се користат гумите, абењето на гумите го менува моделот на впечатокот на гумата. Пример би бил уникатно носење на надворешниот раб на гумата бидејќи усогласувањето на возилото е исклучено. Оваа уникатна шема е од големо значење за истрагата бидејќи оваа шема ќе биде присутна само во гумата на возилото што се користело. Понекогаш возилото може лесно да се идентификува, на пример, возилото може да има различни гуми што се користат на истото возило.

Исто така види: Лари Насар - Информации за криминал

Впечатоци од гумите,како отпечатоците од прсти се класифицираат во категориите видливи, пластични и латентни. Примероците од впечатоците може да се соберат на неколку начини. Првиот тип на отпечатоци се видливи отпечатоци. Овие отпечатоци се видливи со голо око и може да се соберат со фотографирање без употреба на специјална опрема како што се пудра. Следниот тип на отпечатоци се пластични отпечатоци или тродимензионални отпечатоци, овие отпечатоци може да се соберат со правење гипс на отпечатокот. Листата од отпечатокот е направена со користење на материјал од камен во прав, како што се камен за заби и вода. Откако смесата ќе се исуши, се остава тродимензионален отпечаток. Последниот тип на отпечатоци се Латентни отпечатоци, кои се отпечатоци кои не се видливи со голо око. Латентни отпечатоци обично се наоѓаат на површини кои се рамни по природа, како што се тротоари, патишта или патеки. За да се собере овој тип на отпечаток од гуми, најверојатно ќе се користат електростатички и желатински уред за подигање на отпечаток од прашина. Електростатско подигање на отпечаток од прашина е алатка која електростатски ги полни честичките во прашина или лесна почва. Овие честички потоа се пренесуваат во филм за подигнување, како што е подигачот на желатин. Овој метод е најдобар за собирање отпечатоци од суви или правливи остатоци на речиси секоја површина. . Желатински подигач е гумена фолија која може да ги отстрани впечатоците од порозните груби, текстурирани и закривени површини. Може да се користи и подигач на желатинсобира отпечатоци од возилото или од местото на настанот. Како и со сите докази, овие впечатоци мора да се зачуваат правилно за да се избегне контаминација. За споредбени отпечатоци што се направени, најдобро е да ги оставите овие отпечатоци на возилото. Примероците од местото на злосторството треба да се пакуваат.

Исто така види: Чарлс Тејлор - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.