Црните вдовици од Ливерпул - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Кетрин и Маргарет Фланаган дојдоа во Ливерпул од Ирска во доцните 1800-ти за да станат газдарици. Тие почнаа да ги сместуваат синот на Кетрин, Џон Фланаган, потстанарот Томас Хигинс и неговата тогаш 6-годишна ќерка Мери и Патрик Џенингс со неговата тогаш 14-годишна ќерка Маргарет. Иако имаа доволно станари, сестрите сепак беа крајно сиромашни. Како што стануваа се повеќе загрижени за нивната финансиска состојба, тие станаа свесни за погребните друштва во областа на Ливерпул. Друштвото за погребување, во суштина, беше непрофитна групација за осигурување на живот. Каде што сите членови плаќаа такси, а потоа парите им беа дадени на оние што изгубија роднина за да платат за нивните погребни услуги. Сестрите сфатија дека можат да заработат од животното осигурување што го нудат овие друштва доколку имаат евтини, минимални погребни услуги.

Првата жртва беше синот на Кетрин, Џон. На надворешниот свет му се чинеше дека некогаш здравото 22-годишно момче брзо се разболе, а болеста му го одзеде животот. Зад затворени врати, Кетрин го отрула својот син со арсен. Кетрин речиси веднаш ги собра парите од погребното друштво.

Исто така види: Алберт Фиш - Информации за криминал

Не долго откако ова Маргарет Фланаган стана Маргарет Хигинс, омажејќи се за потстанарот Томас Хигинс. Една година откако парот се венчаше, 8-годишната Мери Хигинс се разболе и почина на ист начин како и нејзината домашнадве години порано. Повторно, парите беа собрани со она што некои го сметаа за непочитување брзање. Само неколку месеци подоцна, уште една станарка, 16-годишната Маргарет Џенингс беше мртва. Ова е моментот кога сомнежите се зголемија во населбата Ливерпул.

Исто така види: Адам Волш - Информации за криминал

Она што конечно го направија сестрите беше нивното убиство на Томас Хигинс, сопругот на Маргарет. Хигинс почина по два дена ненадејно боледување, иако сестрите и лекарите го обвинија неговото пиење и ја припишаа неговата смрт на дизентерија. Братот на Томас, Патрик, бил уништен и шокиран кога слушнал за смртта на неговиот брат. Кога слушнал за многубројните смртни случаи во куќата, си зел за право да истражи. Тој побара од лекарската канцеларија да направи целосна обдукција. Потоа контактирал со полиција. Полицијата се соочила со сестрите во еден паб во Ливерпул, во тој момент Кетрин излетала од вратата сè уште во нејзината погребна облека. Маргарет беше уапсена за убиството на нејзиниот сопруг. Испитувањето на Томас Хигинс најде траги од арсен насекаде. Ова поттикнало испитување на другите станари на кои ненавремената судбина им се случила со сестрите. На сите тројца во телото имало траги од арсен. Една жена која ја препознала Кетрин додека таа престојувала во куќата на жената како потстанар ја предала. На 16 октомври 1883 година, сестрите биле обвинети за убиството на Томас Хигинс и осудени на смрт. На 3 март 1884 година, сестрите биле обесени заедно.Тие се познати како Црните вдовици на Ливерпул. 8>

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.