Законот на Меган - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Законот на Меган беше потпишан на сила на 17 мај 1996 година, како дел од серијата закони насочени кон спречување на сексуални престапи и злосторства врз деца. Законот го добил името по Меган Канка, 7-годишно девојче од Њу Џерси, која на 29 јули 1994 година била силувана и убиена од нејзиниот сосед, 33-годишниот Џеси Тимендеквас. Откако ја намами Меган во својот дом со ветување за кученце, Тимендеквас ја силувал, ја задавил до смрт и го фрлил нејзиното тело во парк на две милји подалеку. Тој доброволно ја водел полицијата до телото на Меган следниот ден и признал. Ова беше првпат родителите на Меган да дознаат дека човекот кој се движел директно преку улица од нив не само што веќе два пати бил осуден за малтретирање други млади девојки како Меган, туку живеел со двајца цимери кои исто така биле регистрирани сексуални престапници.

Убиството на Меган откри колку лесно осудените сексуални престапници сè уште можат да добијат пристап до потенцијалните жртви, и покрај постојните закони дизајнирани да ги спречат да го прават тоа. Како може осуден сериски педофил како Џеси Тимендеквас да се пресели во соседството со 7-годишно девојче, а нејзините родители или остатокот од заедницата воопшто да не знаат?

Исто така види: Аналитичар за отпечатоци од прсти - информации за криминал

По киднапирањето и убиството на Џејкоб Ветерлинг во 1989 година, Законот за Џејкоб Ветерлинг од 1994 година беше донесен за да се воспостави првиот државен регистар на сексуални престапници. Колку и да беше монументален овој чекор, во реалноста бараше само секоја државасоздаде сопствен регистар за приватна употреба на локалните органи за спроведување на законот. Ова значеше дека видот на собраните информации и прописите за спроведување на регистрацијата на престапникот многу варираат во секоја држава и дека информациите од регистарот вообичаено беа недостапни за јавноста. Ова ја ограничи севкупната ефективност на регистрите и им овозможи на многу престапници сè уште да паднат низ пукнатините. Откако ја загубија ќерката, Ричард и Морин Канка се залагаа за реформи на постоечкиот закон со кој јавноста ќе биде информирана за регистрираните престапници кои претставуваат закана за нивната безбедност. Законот на Меган беше донесен две години подоцна и работеше во тандем со актот на Ветерлинг, барајќи имињата, локацијата и другите критични информации за прекршителите во мандатните државни регистри да се споделат со членовите на заедницата со цел подобро да се заштитат себеси.

Исто така види: Кој лик од „OITNB“ сте вие? - Информации за криминал

Законот беше дополнително изменет со Законот за Адам Волш од 2006 година, кој подобро ги координираше регистрите низ државните линии со создавање поконзистентни упатства за информациите што се чуваат за прекршителите, делејќи ги видовите на прекршоци во три нивоа кои последователно одредуваат колку дополнителни информациите за сторителот мора да се споделат со јавноста и да се направи кривично дело за прекршителите да не се регистрираат или да ги прекршат условите за нивната регистрација.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.