Желка - Информации за криминал

John Williams 04-08-2023
John Williams

Ловот и трговијата со морски желки се вообичаена практика илјадници години. Тие редовно се користат за нивните лушпи, месо и јајца кои се ценети во некои култури. Сепак, прекумерниот лов заедно со промените во животната средина резултираше со тоа што шест од седумте познати видови на морски желки станаа загрозени.

Денес, морските желки се заштитени од ловци поради нивниот загрозен статус. Но, тоа не ги спречува да бидат нелегално ловени. Деловите од желките сè уште можат да се продаваат на црниот пазар, или директно на потрошувачите, преку нелегална трговија. Некои политички групи официјално бараат морските желки целосно да се отстранат од списокот на загрозени видови, за да можат легално да се ловат и тргуваат. Но, со ограничениот напредок постигнат во зголемувањето на популацијата и континуираната закана од нелегален лов, морските желки наскоро ќе исчезнат ако повеќе не се заштитени.

Нелегалната трговија со морски желки е добро скриена индустрија. Често овие суштества се продаваат во оддалечени области кои е тешко да се лоцираат преку меѓународните граници, што го прави следењето на желките речиси невозможно. Во ретки случаи, службениците за спроведување на законот се склони да гледаат на другата страна или поради мито од ловокрадците или затоа што живеат во култура каде што јадењето желки е традиција. Овие ситуации доведуваат до рутински бегство на ловокрадцитегонење.

Без разлика на економските придобивки, уништувањето на популацијата на морските желки не вреди за штетата што би ја предизвикало на екосистемот на океаните. Морските желки се скапоцени делови од нивните морски заедници и имаат многу да понудат во нивните различни ниши. Секогаш кога некој вид е претерано ловен или целосно изумрен, тоа не влијае само на нив, туку го менува целиот нивен екосистем. Дури и луѓето ќе се најдат под влијание на штетите што ќе ги предизвика прекумерниот лов. Мораме да ги користиме нашите ресурси и заедници за да ја зајакнеме природата, бидејќи премногу често забораваме дека сме дел од неа.

Исто така види: Време за убивање - информации за криминал

Исто така види: Кетрин Кели - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.