Лизи Борден - Информации за криминал

John Williams 10-07-2023
John Williams

Лизи Борден, родена на 19 јули 1860 година, беше судена на суд за убиство на нејзината маќеа, Аби Борден, и татко, Ендрју Борден. Иако беше ослободена, ниту една друга личност не беше обвинета и таа останува озлогласена за нивните убиства. Убиствата се случиле на 4 август 1892 година во Фол Ривер, Масачусетс. Телото на нејзиниот татко беше откриено на каучот во дневната соба, а телото на нејзината маќеа беше пронајдено во спалната соба на горниот кат. Лизи тврдеше дека го открила телото на нејзиниот татко околу 30 минути откако тој се вратил дома од утринските обврски. Набргу потоа, собарката Бриџит Саливан го пронашла телото на маќеата на Лизи. Двете жртви биле убиени со удари со секира во главата.

Се зборуваше дека Лизи не се сложувала добро со нејзината маќеа и дека се скарале години пред да се случи убиството. Лизи и нејзината сестра Ема Борден, исто така, беа познати по конфликти со нивниот татко. Тие не се согласуваа со неговите одлуки во врска со поделбата на имотот на нивното семејство. Нејзиниот татко бил одговорен и за убиството на нејзините гулаби кои биле сместени во семејната штала. Непосредно пред да се случат убиствата, целото семејство се разболе. Со оглед на тоа што г-дин Борден не беше сакан човек во градот, г-ѓа Борден веруваше дека се работи за лоша игра. Иако г-ѓа Борден веруваше дека биле отруени, беше откриено дека внесувале загадено месо и заразиле хранатруење. Содржината на нивниот стомак беше испитана за токсини по смртта; сепак, не беа донесени заклучоци.

Лизи потоа беше уапсена на 11 август 1892 година. Таа беше обвинета од големата порота; сепак, судењето започна дури во јуни 1893 година. Секирите беа откриени од полицијата на Фол Ривер; сепак, се чинеше дека е исчистено од какви било докази. Неуспех за обвинителството се случи кога полицијата на Фол Ривер не изврши соодветно собирање на новооткриените форензички докази за отпечатоци од прсти. Според тоа, не биле подигнати потенцијални отпечатоци од оружјето за убиство. Иако не беше пронајдена облека обоена со крв како доказ, беше објавено дека Лизи раскинала и запалила син фустан во шпоретот во кујната неколку дена по убиството, бидејќи бил покриен со боја на перваз. Врз основа на недостаток на докази и неколку исклучени сведоштва, Лизи Борден беше ослободена за убиството на нејзиниот татко и маќеа.

Исто така види: Taliesin Massacre (Френк Лојд Рајт) - Информации за криминал

По судењето, Лизи и нејзината сестра Ема престојуваа заедно во дом во следните неколку години . Сепак, Лизи и нејзината сестра полека се разделија и на крајот тргнаа по својот пат. Откако таа и нејзината сестра се разделија, таа повеќе не беше нарекувана Лизи Борден, туку како Лизбет А. Борден. Последната година од животот на Лизи ја поминала болна. Кога конечно помина, огласот не беше објавен и само неколкумина присуствуваа на нејзиниот погреб. ТамуПостојат многу различни сугестивни теории за да се утврди дали Лизи ги извршила убиствата или не. Приказните се движат од слугинката која ги извршила убиствата до Лизи која страдала од напади од државата фуга.

Исто така види: Жени на смртна казна - информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.