Taliesin Massacre (Френк Лојд Рајт) - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Френк Лојд Рајт е познат низ целиот свет како најпознатиот американски архитект и еден од највлијателните дизајнери на дваесеттиот век. И покрај неговата екстремна популарност, еден гризли дел од минатото на Рајт често се занемарува - убиството на неговата љубовница и шест други во 1914 година во неговиот дом и студио во Висконсин познати како Талиесин.

Во саботата, на 15 август 1914 година, Френк Лојд Рајт беше отсутен на работа бидејќи Марта „Мама“ Бортвик, озлогласената љубовница на Рајт, седна на ручек на тремот на трпезаријата со нејзините две деца, Џон и Марта. Ним им се придружија петмина вработени во Рајт, Емил Бродел, Томас Брункер, Дејвид Линдблом, Херберт Фриц и Вилијам Вестон, како и синот на Вестон, Ернест, сите заедно седеа во трпезаријата веднаш внатре во куќата. 0>Џулијан Карлтон, мајсторот кој вршеше општа работа околу имотот, му пријде на Вестон и побара дозвола да земе контејнер со бензин за да исчисти некои извалкани килими. Вестон го одобри навидум безопасното барање, несвесно запечатувајќи ја несреќната судбина на гостите.

Карлтон се врати не само со бензинот туку и со голема секира. Потоа ги заклал Бортвик и нејзините деца на тремот, го полил бензинот под вратите на трпезаријата и околу надворешните ѕидови и ја запалил куќата со другите заробени внатре. Оние кои не биле веднаш изгорени се обиделе да се скршатниз прозорец и избегаа од пожарот, но беа симнати од секирата на Карлтон еден по еден. Само двајца мажи го преживеаја тешкото искушение – Херберт Фриц, кој прв излета низ прозорецот и се оддалечи доволно пред Карлтон да го забележи, и Вилијам Вестон, кого Карлтон го удри, но помеша дека е мртов. Фриц стигнал до соседот и ги контактирал властите. Тие го пронајдоа Карлтон жив, како се крие во печката откако ја проголта она што тој веруваше дека е смртоносна доза на хлороводородна киселина. Тој беше одведен во затвор, но почина од глад неколку недели подоцна, не можејќи да јаде поради оштетувањето на киселината на неговиот стомак и хранопроводот.

Мотивот на Карлтон за нападот никогаш не беше дефинитивно утврден, бидејќи тој се изјасни за невин и одби да се објасни на властите пред да почине. Сепак, најверојатно Карлтон се скршил откако дознал дека ќе биде пуштен од работа во Талиесин. Сведоците тврдеа дека тој бил во неколку спорови и со вработените и со Бортвик, и дека Рајт почнал да се рекламира за друг работник. Сопругата на Карлтон, Гертруда, која исто така живеела и работела на терен, дополнително сведочела дека нејзиниот сопруг неодамна станал вознемирен и параноичен, и дека тие двајца дури требало да отпатуваат во Чикаго во потрага по работа на денот на дивеењето.

Исто така види: Џејкоб Ветерлинг - Информации за криминал

Талисин бил повторно изграден по пожарот, а Рајт продолжил да ги користи домот и студиото до неговата смрт. И покрај неговата контроверзнаПочеток како куќата што Рајт ја изградил за жена која не му била сопруга, за да стане место на најсмртоносното дивеење со еден убиец во историјата на Висконсин, Талиесин останува отворена и ја посетуваат илјадници туристи секоја година.

Исто така види: Боб Крејн - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.