Видови сериски убијци - информации за криминал

John Williams 17-07-2023
John Williams

Видови на сериски убијци

Можеби е невозможно целосно да се категоризира и разбере кој било сериски убиец, но можно е да се преиспитаат нивните методи и практики за подобро да се дефинира каков тип на криминалец се работи. Федералното биро за истраги дефинираше три различни типови на сериски убијци врз основа на начинот на кој тие ги извршуваат своите убиства. Разбирањето во која категорија се вклопува серискиот убиец може да го олесни испитувањето на нивните злосторства и како да се изведат пред лицето на правдата.

Медицинскиот убиец

Иако овој тип на убиец е многу редок, постојат беа некои луѓе кои се вклучија во медицинската индустрија за да ги извршуваат своите злобни дела. Овој тип на убијци чувствува дека се обвиени затоа што не е невообичаено луѓето да поминат во болница. Тие обично се многу интелигентни и знаат како внимателно и паметно да ги сокријат своите убиства. Ако се чини дека жртвата умрела од природна смрт, нема да има причина некој да се сомнева во лоша игра и да го бара виновникот. Малку лекари во историјата успеале да убијат десетици луѓе пред другите да почнат да ги фатат.

Организираниот убиец

Овој тип на сериски убиец е најтешко да се идентификува и фати. Тие обично се многу интелигентни и добро организирани до степен да бидат педантни. Секој детал од злосторството е однапред испланиран, а убиецот ги презема сите мерки на претпазливостпогрижете се да не остават никакви инкриминирачки докази зад себе. Вообичаено е овој тип на психопат да ги набљудува потенцијалните жртви неколку дена за да најде некој што го сметаат за добра мета. Откако ќе се избере жртвата, убиецот ќе ги киднапира, често преку некој вид на трик дизајниран да ги придобие нивните симпатии и да ги одведе на друга локација за да го изврши убиството. Откако лицето ќе биде убиено, сторителот обично презема мерки на претпазливост за да се осигура дека телото нема да биде пронајдено додека тие не посакаат да биде. Ваквиот криминалец обично се гордее со она што тие го сметаат за нивна „работа“ и имаат тенденција да обрнуваат големо внимание на вестите за нивните дела. Еден од нивните мотивациони фактори може да биде да ги спречат службениците за спроведување на законот кои се обидуваат да го решат нивниот криминал.

Исто така види: Рицоли & засилувач; Острови - Информации за криминал

Неорганизираниот убиец

Овие поединци ретко ја планираат смртта на своите жртви на кој било начин. Најчесто луѓето што ги убиваат се на погрешно место во погрешно време. Овој тип на сериски убиец се чини дека удираат по случаен избор секогаш кога ќе се појави прилика. Тие не преземаат никакви чекори за да прикријат какви било знаци на нивното злосторство и имаат тенденција да се движат редовно за да избегнат да бидат заробени. Неорганизираните убијци обично имаат низок коефициент на интелигенција и се крајно асоцијални. Тие ретко имаат блиски пријатели или семејство и не сакаат да останат предолго на едно место. Овие убијци се склони да не се сеќаваат на своите дела или да го признаат тоабиле мотивирани од гласови во нивните глави или некој друг имагинарен извор.

Исто така види: Чарли Рос - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.