Форензичка ентомологија - информации за криминал

John Williams 16-07-2023
John Williams

Форензичката ентомологија е употребата на инсектите, а нивните членконоги роднини кои живеат во распаѓање остануваат да помогнат во правните истраги. Форензичката ентомологија е поделена на три различни области: медицински, урбани и штетници од складирани производи. Медицинската правна област се фокусира на криминалната компонента во однос на инсектите кои се сладат и се наоѓаат на човечки останки. Овие инсекти се нарекуваат некрофаги или мрши. Урбаната област на форензичка ентомологија има компоненти и на граѓански и на правни кривични дела. Инсектите што се гледаат во оваа област се хранат и со живи и со мртви. Истражувачите ги разгледуваат ознаките на кожата. Ознаките се предизвикани од долната вилица на инсектот и понекогаш може да се помешаат како злоупотреба на траги. Судски ентомолог може да биде повикан да биде вештак во граѓански случај кој е за парична отштета. Конечната област на форензичката ентомологија се штетниците од складираните производи. Оваа област се фокусира на инсекти кои се наоѓаат во храната. Како вештак и во оваа област може да биде повикан и форензички ентомолог. Тие можат да бидат повикани или за граѓански или за кривично дело што вклучува контаминација на храна.

Исто така види: Олдрих Ејмс - Информации за криминал

Форензичката ентомологија, исто така, помага да се одреди проценката за тоа колку долго лице или животно е починато или постмортелниот интервал (PMI). Истражувачите можат да го утврдат ова од инсектите со проучување на развојот на инсектот. Имаодредени инсекти кои се специјализирани да се развиваат на тела кои се распаѓаат. Возрасен инсект ќе лета наоколу додека не најде тело кое е соодветно за да ги снесе јајцата. Откако ќе се снесат јајцата, започнува процесот на развој. Јајцето се развива во ларва или отрепки. Чрепките предизвикуваат најголем дел од распаѓањето на телото бидејќи отрепката ќе го направи најголемиот дел од јадењето. Ларвата потоа се развива во кукличка, која на крајот станува возрасна. Инсектот може да се собере во која било од овие фази. Постојат временски опсези колку време му е потребно на инсектот да се развие од една до друга фаза. На пример: ако се потребни во просек 500 часа за едно јајце да се развие во кукличка на одредена температура, тогаш истражувачот може да даде проценка за тоа колку долго лицето или животното е починато и со сигурност да каже дека должината на времето е во опсег.

Времето има најголемо влијание врз точноста на процесот опишан погоре. Температурата е главната причина за тешкотиите бидејќи лешот што бил изоставен во летните горештини може драматично да се промени што го отежнува да се идентификува колку долго телото се распаѓало. Температурата влијае и на циклусот на раст на одредени муви. Топлото време го забрзува процесот, а студеното време го забавува.

Како смртта да не е морничава сама по себе, честопати истрагата на местото на злосторството вклучува употреба на инсектии членконоги за да направат форензички определби на сцени кои вклучуваат мртво тело. Форензичарите го користат присуството на инсекти за да помогнат во одредувањето на приближното време на смртта на труповите. Бубачките го одредуваат времето на смртта во овие случаи.

Како инсектите можат да ни го кажат времето на смртта? Форензичките ентомолозите користат два главни методи за да го проценат приближното време на смртта, едниот метод гледа каков тип на инсекти има и во телото што се распаѓа, а другиот ги користи животните фази и животниот циклус на одредени инсекти за да утврди колку долго телото било мртви. Кој метод го користи ентомологот во голема мера се одредува според должината на времето кога телото било мртво. Ако постои сомневање дека телото е мртво помалку од еден месец, тогаш се разгледува животниот циклус на инсектите, а ако се сомнева дека телото е мртво од еден месец до една година, тогаш се разгледува сукцесијата на различни инсекти.

Кога едно тело умира поминува низ бројни физички и биолошки промени; се вели дека мртвото тело е во различни фази на распаѓање. Овие различни фази на распаѓање привлекуваат различни инсекти во различно време. Еден од првите инсекти кои се населиле во свежо мртво тело е мувата. Мувите имаат голем број на различни животни циклуси почнувајќи од фазата на јајце-клетка, преминувајќи во три различни ларви фази и минуваат низ фазата на кукличка пред да се појават како возрасни. Поради обемниотпроучувањето на фазите на животот на дувачките муви и работното познавање за должината на секој животен циклус до моментот на смртта, до еден ден или нешто повеќе, може да се одреди од фазата на колонизација на мува на телото.

По телото е мртво подолго време кон него се привлекуваат и други инсекти, освен мувите. Со промените на телото доаѓаат и промени кај инсектите кои преференцијално се хранат со него. Мувите и домашните мушички доаѓаат во рок од неколку минути по смртта, други доаѓаат во средината на распаѓање за да се хранат со телото, додека други доаѓаат само за да се хранат со другите инсекти кои го населувале телото. Општо земено, времето на смртта може да се одреди според видовите на инсекти кои го колонизираат телото во одредено време.

Научниците исто така се обидуваат да го искористат овој тип на последователен развој за да го проценат времето на смртта користејќи микроорганизми, многу од кои се одговорни за промените на распаѓање, кои се развиваат на мртво тело. За повеќе информации, погледнете ја оваа статија за истражување на микроорганизми.

Исто така види: Скандал Вотергејт - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.