Чарли Рос - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Првото познато киднапирање за откуп во Соединетите Држави се случи на 1 јули 1874 година. Четиригодишниот Чарли Рос си играше во својот двор со својот брат Волтер кога се приближи кочија. Возачот им понудил бонбони и огномет за да ги намами во кочијата. Кога отишле да го купат огнометот, возачот го напуштил Волтер и се оддалечил со Чарли уште во кочијата. Наскоро, родителите на Чарли почнале да добиваат писма во кои барале огромни суми пари во замена за безбедно враќање на Чарли. Иако имал голема куќа, таткото на Чарли всушност бил во големи долгови, па не можел да си дозволи откуп. Тој стапил во контакт со полицијата, но нивните обиди да го пронајдат Чарли биле неуспешни.

Дури полицијата не истражила друго киднапирање подоцна во годината, успеала да го идентификува киднаперот. Кога пронајдоа белешка за откуп во врска со киднапирањето на Вандербилт, успеаја да го усогласат ракописот со оној од киднапирањето на Чарли Рос. Ракописот се совпаѓа со имињата на бегалецот Вилијам Мошер. Тој умрел во кражба во Бруклин претходно истата година, но неговиот партнер за криминал, Џозеф Даглас, признал дека Мошер бил киднаперот на Чарли Рос. Даглас тврдеше дека само Мошер знаел каде е Чарли. Тој исто така рече дека Чарли ќе биде вратен безбедно неколку дена подоцна. Сепак, тој никогаш не бил. Таткото на Чарли потрошил 60.000 долари во потрагата по својот син. НеколкуИзмамниците се појавуваа низ годините тврдејќи дека се Чарли. Таткото на Чарли умира во 1897 година, никогаш не го нашол Чарли. Неговата мајка починала во 1912 година, а неговиот брат, Волтер, починал во 1943 година.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.