Армија на отпорот на Господ - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Веќе повеќе од 20 години, Армијата на отпорот на Господ киднапираше, переше мозоци и убиваше деца во Уганда, Демократска Република Конго и Јужен Судан. Овие деца се земени од нивните домови и принудени да се борат за да се создаде влада во Уганда врз основа на Десетте заповеди. Водач на ова движење е Џозеф Кони, самопрогласен пророк, кој МКС го бара за воени злосторства. Се верува дека бројот на деца што Армијата ги киднапирала е над 25.000, а самата ЛРА е 80% деца.

ЛРА ги наоѓа децата напаѓајќи ги интернати додека децата спијат. Тие им кажуваат на децата дека ќе бидат убиени ако не дојдат со бунтовниците. По ова, бунтовниците и онака убиваат многумина, или киднапираните деца се принудени да се убиваат меѓу себе како некаков вид на иницијација. Младите девојки кои се сметаат за привлечни им се даваат на командантите за сопруги, а другите се убиваат.

Тактиките што ги користи Господовата Армија на отпорот за перење мозок на децата се главно религиозни. Командантите ги тераат децата да го прават крстот пред секоја борба или тие се казнети. Наредбите понекогаш се даваат додека се зборува на јазици. Децата ставаат масло на оружјето и им се кажува дека Светиот Дух потоа ќе ги заштити.

Исто така види: Х.Х. Холмс - Информации за криминал

На децата во LRA им се перат мозокот и се испраќаат да киднапираат и напаѓаат други деца. Пријавени се случаи на децаотсекување на ушите, носот, усните и прстите на другите деца осомничени дека се бореле за војската на Уганда.

Меѓународното внимание беше насочено кон Кони кога започна кампањата наречена Kony 2012 во таа година. Имаше повеќе организации кои се обидуваа да привлечат интерес за злосторствата што се случуваат во Уганда.

Исто така види: Електричен удар - Информации за криминал

Моќта на LRA е ослабена во последниве години. Отцепувањето на Јужен Судан ја одвои LRA од нејзините сојузници во северен Судан и беше формирана меѓународна работна група за да ги лови Кони и неговите команданти. Се смета дека Џозеф Кони се крие во Централноафриканската Република или е мртов.

<

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.