Федералното биро за истраги (ФБИ) - Информации за криминал

John Williams 26-08-2023
John Williams

Мисија на ФБИ

Исто така види: Ѓаволот во белиот град - информации за криминал

Според веб-страницата на ФБИ, ФБИ се фокусира на заканите кои ги предизвикуваат основите на американското општество или вклучуваат опасности преголеми или сложени за да може да се справи која било локална или државна власт сам. При извршувањето на следните приоритети, тие произведуваат и користат разузнавачки информации за да ја заштитат нацијата од закани и да ги изведат пред лицето на правдата оние што го прекршуваат законот. Некои од нивните должности вклучуваат:

 • Заштита на Соединетите Американски Држави од терористички напади
 • Заштита на Соединетите Држави од странски разузнавачки операции и шпионажа
 • Заштита на Соединетите Американски Држави од сајбер -напади базирани и злосторства со висока технологија
 • Борба против јавната корупција на сите нивоа
 • Заштита на граѓанските права
 • Борба против транснационални/национални криминални организации и претпријатија
 • Борба голем криминал на белата јака
 • Борба против значителен насилен криминал
 • Поддршка на федерални, државни, локални и меѓународни партнери
 • Надградба на технологијата за успешно извршување на мисијата на ФБИ*

Формирање на неговото име

Исто така види: Рехабилитативни ефекти од затворот - Информации за криминал
 • 1908 – Бирото за истраги создадено
 • 1932 – преименувано „ Бирото за истраги на Соединетите Американски Држави“
 • 1933 – преименувано во „Оддел за истрага“ според Бирото за забрана
 • 1935 – преименувано во Федерално Биро за истраги

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.