Рехабилитативни ефекти од затворот - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Повеќето луѓе можеби мислат на затворите како ништо повеќе од објекти каде што криминалците се затвораат и лишени од нивните слободи додека отслужуваат казна за кривично дело. Иако ова е точно, концептот на затвор исто така има за цел да ги рехабилитира затворениците.

Исто така види: Казна за организиран криминал - Информации за криминал

Основната идеја за рехабилитација преку затвор е дека лицето кое е затворено никогаш нема да сака да биде вратено во затвор откако ќе го беше ослободен. Се надеваме дека искуствата на затвореникот додека е затворен ќе остават таков траен впечаток што поранешниот затвореник ќе направи се што е потребно за да избегне втор мандат.

Исто така види: Свети Патрик - Информации за криминал

За жал, истражувањата постојано покажуваат дека времето поминато во затвор не успешно ги рехабилитира повеќето затвореници, а поголемиот дел од криминалците речиси веднаш се враќаат на криминалниот живот. Многумина тврдат дека повеќето затвореници всушност ќе научат нови и подобри начини за извршување на кривични дела додека се затворени со своите колеги осуденици. Тие, исто така, можат да воспостават врски и подлабоко да се вклучат во криминалниот свет.

Во обид да им понудат подобри рехабилитациони услуги на затворениците, многу затвори почнаа да обезбедуваат психијатри кои ќе помогнат во справувањето со менталните нарушувања и психолошките проблеми на затворениците . Затворите нудат и поставки за училници во кои затворениците можат да научат да читаат и да се едуцираат. Докажано е дека овие методи имаат позитивен ефект врз затворениците иим помогнаа на многумина да го надминат потеклото со мало или никакво образование. По нивното ослободување, на затворениците кои останале со овие програми им се дава подобра можност да успеат и да станат граѓани кои го почитуваат законот.

Рехабилитацијата на затворениците е исклучително тежок процес. Затворениците се сегрегирани од пошироката јавност и принудени да живеат во општество со луѓе за кои криминалот е начин на живот. За многумина, времето поминато зад решетки ќе ги турне подалеку во живот на криминал, но за други, ужасите од затворскиот живот и лекциите што ги учат таму се доволни за да ги одвратат од повторно извршување на злосторства во иднина.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.