Френк Абањале - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Френк Абањале бил познат фалсификатор, измамник и соговорник. Своите злосторства ги вршел првенствено на возраст од 15 до 21 година. Тој бил апсен повеќе пати во повеќе земји, поминал 6 месеци во француски затвор, 6 месеци во шведски затвор и на крајот 4 години во американски затвор во Атланта, Џорџија.

Исто така види: Марихуана - Информации за криминал

Абањале е познат и по неговото бегство од затвор во 1971 година. Додека бил префрлен во затвор од страна на маршалот на Соединетите Американски Држави, маршалот заборавил да му даде обврска на затворот Абањале за притвор. Ова ја погоди администрацијата како необично и ги натера чуварите да поверуваат дека тој е затворски инспектор испратен од ФБИ. Користејќи ги овие информации во своја полза, тој го искористи својот телефонски повик за да го натера својот пријател, Жан Себринг , да фалсификува визит-карта за да ја поддржи приказната.

Исто така види: Форензичка анализа на почвата - информации за криминал

Себринг користеше визит-картичка што ѝ ја дал Агентот на ФБИ Џо Шеа и ја измени за да ги вклучи информациите на Абињал. Откако беше доставен во Абињале, тој им кажа на чуварите дека всушност е инспектор испратен од ФБИ и дека мора да излезе надвор од затворот за да разговара со својот колега агент на ФБИ. Чуварите се смееја и се фалеле со тоа како знаеле цело време и тешко е да се измамат, што на крајот му дозволиле на Абањале да го напушти објектот.

На крајот беше вратен во затвор за да одлежи четири години, но по неговото ослободување, се трудеше да го промени својот живот. Станал консултант на ФБИ ипредавач и отвори своја приватна консултантска компанија за финансиски измами со име Abagnale & Соработници . Тој се појави и во филмот Фати ме ако можеш , кој се базираше на неговиот живот. Неговата моментална нето вредност е 10 милиони долари. Кој вели дека криминалот не се плаќа?

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.