Џереми Бентам - Информации за криминал

John Williams 15-07-2023
John Williams

Џереми Бентам беше филозоф и автор кој силно веруваше во политичкиот систем на утилитаризам: идејата дека најдобри закони за општеството се оние кои имаат корист од најголем број луѓе. Тој сметаше дека секоја акција што ја презема треба да се процени според тоа како тоа и помогнало или наштетило на пошироката јавност како целина.

Бентам е познат по многу достигнувања во текот на неговиот живот. Тој изработи голем дел од пишувањата што влијаеше и ги поддржа утилитарните теории, беше ко-основач на важната публикација Westminster Review , помогна во основањето на Универзитетот во Лондон и смисли уникатен тип на затвор познат како Паноптикон.

Исто така види: Гидеон против Вејнрајт - Информации за криминал

Бентам верувал дека секое лице или група што извршило дела што се штетни за општеството треба да се казни со затвор. Тој работеше на концепт за затвор во кој чуварите ќе можат да го надгледуваат секој затвореник во секое време без знаење на затвореникот. Неговата теорија беше дека ако оние кои беа затворени чувствуваат дека се под постојан надзор, ќе се однесуваат попослушно. Со оглед на тоа што затворениците никогаш не би биле сигурни дали вооружени чувари ги набљудувале во одреден момент, тие би биле принудени да станат затвореници примероци од страв од одмазда.

Затворот за кој Бентам го замислил никогаш не бил изграден, но многу Архитектите сметаа дека тоа е вреден и корисен концепт за дизајн. Не само што биРаспоредот на објектот им помага на затворениците да бидат во ред, но исто така бил дизајниран да бара помалку чувари, што би заштедило пари. Низ годините имало многу затвори кои користеле дизајни засновани на концептите на Бентам, но тој секогаш бил целосно разочаран што неговиот вистински затворски модел никогаш не бил изграден.

Исто така види: Смртта на Марвин Геј - информации за криминал

Кога Бентам починал во 1832 година, го зачувал неговото тело и прикажан во прилагодено дизајниран кабинет што тој го нарече „Авто-икона“. Многумина го сметаат за „Татко на утилитаризмот“ до ден-денес.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.