Крвни докази: собирање и зачувување - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Собирањето и зачувувањето на доказите за дамки од крв е важно бидејќи овој доказ може да се користи за типирање крв или за спроведување на ДНК анализа.

Исто така види: Чарли Рос - Информации за криминал

Постојат два различни типа на крв што може да се соберат на местото на злосторството: течна и исушена крв. Доказите за течна крв генерално се собираат од крвните базени, но може да се соберат и од облеката, користејќи газа или стерилна памучна крпа. Откако ќе се собере примерокот, тој мора да се стави во фрижидер или замрзнат и да се донесе во лабораторија што е можно побрзо. Примерокот мора прво да се исуши темелно на собна температура. Важно е примерокот да се однесе во лабораторија што е можно побрзо бидејќи по 48 часа примерокот може да биде бескорисен. Ако примерокот треба да се испрати по пошта, тој треба целосно да се исуши на воздух пред пакувањето. Ако примерокот не е целосно сув кога треба да се пакува, примерокот треба да се тркала во хартија и да се означи, а потоа да се стави или во кафена хартиена кеса или во кутија. Хартиената кеса или кутија потоа се затвораат и повторно се етикетираат. Важно е да се стави само еден предмет по контејнер за да се избегне контаминација и примероците не треба да се ставаат во пластични садови. Примероците не треба да бидат во пластични садови бидејќи ако примерокот е сè уште влажен, влагата од примерокот може да предизвика микроорганизми кои можат да ги уништат доказите. Исто така, поради овој факт, примероците не треба да бидат во ниеден сад повеќе од двачасови.

Исто така види: Ален Ајверсон - Информации за криминал

Исушените дамки од крв може да се најдат на мали предмети, поголеми предмети и на облека. Кога ќе се најде исушена крв на мал предмет, целиот предмет може да се испрати во лабораторија откако ќе биде соодветно спакуван и етикетиран. Кога ќе се најде исушена крв на поголем предмет што може да се транспортира, истражувачот треба да ја покрие обоената површина со хартија и да ја залепи хартијата на предметот за да избегне контаминација. Ако предметот што е обоен не е пренослив, постојат различни начини на кои истражувачот може да го собере примерокот. Една од опциите е да ја исечете обоената површина на големиот предмет. Ако делот е отсечен, мострата се пакува на ист начин како што е опишано погоре, но контролниот примерок треба да се обезбеди и во посебно пакување. Друга опција е да користите лента за отпечатоци и да го подигнете примерокот како и околната контролна област. Ако се користи овој метод, важно е истражувачите да не ја допираат лепливата страна на лентата со голи раце и истражувачот треба да помине со гума или некој вид тап предмет преку поставената лента за да се осигура дека е остварен контакт со исушената дамка. Подигнатата дамка потоа се пакува и етикетира, а потоа се доставува во лабораторија. Друг начин да се собере примерок од некој предмет е да се користи чист остар предмет за да се изгребат снегулките од дамката во хартиено пакување. Последните два методи за собирање на исушена крвна дамка на голем предмет бараатупотреба на дестилирана вода за навлажнување на дамката пред да се тркалаат конец во дамката или да се впие дамката со памучен квадрат. Овие два методи не се препорачуваат поради ризикот од контаминација. Кога ќе се најде исушена крв на облеката, целата облека треба да се пакува и етикетира и да се достави во лабораторија.

Важно е истражувачот да запомни да го чува секој примерок одвоен за да нема контаминација помеѓу примероците.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.