Ѓаволска ноќ - информации за криминал

John Williams 03-08-2023
John Williams

Ѓаволска ноќ , името на ноќта пред Ноќта на вештерките, се однесува на вандализмот и палењето на напуштен имот во времето пред и по Ноќта на вештерките. Ѓаволската ноќ започна пред многу години како „Ноќ на злото“ со благи шеги, како што се хартии од тоалетни домови или игри како што е ding-dong-ditch. Овие шеги, сепак, еволуираа во сериозни акти на вандализам и палење во 1970-тите и оттогаш продолжија да се случуваат во деновите околу празникот Ноќта на вештерките.

Исто така види: Форензика на судењето на ОЈ Симпсон - Информации за криминал

Ѓаволската ноќ се верува дека започнала во Детроит, а потоа брзо се проширил во другите градови долж појасот Руст во САД. Со зголемените стапки на невработеност, запленувања и економски падови, многу згради во подрачјата на метрото беа напуштени и оставени без надзор. Овие поранешни домови станаа мета на вандали, а во 1970-тите и 1980-тите случаите на пожари во трите дена и ноќи околу Ноќта на вештерките се зголемија експоненцијално. Стапката на палење во Детроит броела помеѓу 500 и 800 пожари во една типична година. Овие бројки почнаа да се намалуваат во 1990-тите, сепак поради владините иницијативи како полициски час и севкупното зголемување на акцијата на заедницата и полицијата. Соседите, исто така, организираа програми за набљудување во заедницата и поставија знаци на напуштените згради со пораки на кои пишува „ОВАА ЗГРАДА СЕ ГЛЕДАТ“ со надеж дека ќе ги спречат вандалите.

Додека деструктивната природа на Ѓаволската ноќ иманамалена во последниве години, секогаш постои страв од оживување. Со економската рецесија, зголемените стапки на невработеност и илјадници затворени и напуштени згради во градови како Детроит, Devils Night може да се врати во иднина. Во 2010 година, над 50.000 жители доброволно се пријавија да помогнат во патролирањето на нивните заедници и да ги заштитат своите населби од подметнувачите на пожари во Детроит, а познатите подметнувачи на пожари беа пронајдени од полицијата. Со поддршка од заедницата и интервенција на полицијата, градовите како Детроит се надеваме дека ќе можат да се радуваат на Ноќта на вештерките наместо да се плашат од него>

Исто така види: Атентатот на Летелиер Мофит - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.