Ал Капоне - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Ал Капоне е роден во 1899 година во Бруклин, Њујорк. Откако го напуштил училиштето во шесто одделение, тој го поминал своето време како член на банда во две банди: Бруклин Риперс и Четирити крадци Јуниорс. Откако работел како отскокнувач, тој завршил да работи за човек по име Џони Торио. Кога Торио го покани Капоне да му се придружи во Чикаго во 1920 година, Капоне прифати. Заедно, двајцата почнаа да работат за бандата на Големиот Џим Колосимо, искористувајќи ја прохибицијата со дистрибуција на нелегален алкохол.

Колосимо беше убиен, оставајќи го на чело на високиот Торио. Сепак, овој аранжман не траеше долго. Во 1925 година, Торио беше жртва на уште еден обид за атентат. Ослабен поради тоа, Торио побара од Капоне да стане нов шеф. Капоне, како што беше харизматичен, беше сакан меѓу мажите, кои го нарекуваа „Големиот колега“.

Со помош на Капоне, тие успеаја да ја прошират својата индустрија толку далеку што Капоне дури и се впушти во легитимни инвестиции, со фабрика за бои. Тој изгради застрашувачка репутација за себе, и полека, но стабилно, тој и неговата банда ги елиминираа нивните ривали.

Исто така види: Дајан Даунс - Информации за криминал

На 14 февруари 1929 година, бандата на Ал Капоне беше дел од она што денес е познато како масакр на Денот на вљубените , што резултираше со смрт на седум мажи кои работеа за ривалот на Капоне, Багс Моран.

Исто така види: ОЈ Симпсон - Информации за криминал

На 17 октомври 1931 година, Капоне доби казна од 11 години за затајување данок. Неговата казна започна во Атланта, каде што тојуспеа да манипулира со оние кои се на власт со скриен готовина. Ваквото однесување му донесе патување во Алкатраз, каде што служеше повеќе од четири години. Во 1939 година бил ослободен, а во 1947 година починал од сифилис. 9>

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.